Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Dodijeljena Trinaestojulska nagrada, Brajović poručio da misliti tuđom glavom nije dostojanstveno

5227259_img-1744_ls
Skupština.me
  • Autor onogost.me
  • 10.07.2020. u 13:31

Misliti tuđom glavom nije dostojanstveno, niti je časno samo kritikovati a ne preuzimati odgovornost, poručio je predsjednik parlamenta Ivan Brajović na dodjeli Trinaestojulske nagrade.

On je danas, na svečanosti u Vili Gorica, uručio najveće državno priznanje ovogodišnjim dobitnicima – Institutu za javno zdravlje (IJZ), doktoru Ranku Lazoviću i istoričaru Živku Andrijaševiću.

Brajović je istakao da, ni u dobru ni u zlu, svjetionik različitosti u Crnoj Gori neće moći da ugase nikakve sile.

„Jer mrak dolazi tek kad sunce kaže da mu je vrijeme, ni prije ni kasnije. A naše vrijeme i našu sudbinu određujemo mi“, kazao je on.

Prema riječima Brajovića, država je kao čovjek – sazdana od vrlina i mana, od odgovornosti.

„Možda je lakše da za nas neko drugi misli, možda je isplativije kritikovati nego djelati, bezbolnije prećutati a ne reći. Ali, nije dostojanstveno misliti tuđom glavom, niti je časno samo kritikovati a ne preuzimati odgovornost, kao što nije ljudski prećutati istinu“, poručio je Brajović.

On je kazao da je zato izuzetno ponosan što danas uručuje nagradu IJZ-u, „jer nijesu dozvolili da za njih misli i odluke donosi ni region, ni umovi i insitucije van regiona“.

Kako je naveo, IJZ je samopouzdanjem, stručnošću, srčanošću i odgovornošću ponio teret epidemije pod kojim su se slomili mnogi razvijeniji i moćniji zdravstveni sistemi u svijetu.

„Međutim, to je bio samo prvi udar i sukob sa nevidljivim neprijateljem, iz kojeg smo izašli kao pobjednici. Ali, ova nagrada uručuje se ne samo za prvu pobjedu, već za sve prošle i buduće bitke“, istakao je Brajović.

On je kazao da je jasno je da sve važne borbe ne dobija pojedinac, već kolektiv, ali, kako je naveo, među jednakima uvijek postoji, ako ne najbolji, onda najistaknutiji među istima, sposoban da znanjem, iskustvom i zvanjem donese odluke, ispravne i od opšte važnosti i koristi.

„Takav je naš drugi laureat, profesor doktor Ranko Lazović, digestivni hirurg, čiji je humani odnos i sigurna ruka spasila mnoge živote“, rekao je Brajović.

Kako je kazao, Lazović je u kontekstu borbe sa koronavirusom, djelovao na čelu kriznog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela i zajedno sa ukupnim zdravstvenim sistemom zadobio ogromno povjerenje crnogorske javnosti.

Govoreći o trećem laureatu, Brajović je kazao da Andrijašević nikad nije pravio kompromis sa neistinom, mitovima i mitomanijom, pogotovo ne sa populizmom i politikanstvom.

„Već nam je u maniru najvećih istoričara iz prošlosti i sadašnjosti govorio u lice da smo ono što jesmo, a ne ono što želimo da budemo, da smo podcijenili sebe tamo gdje smo trebali biti ponosni, kao i dali previše važnosti sebi ili drugima“, naveo je Brajović.

On je čestitao dobitnicima i poručio im da nastave da rade istim intenzitetom, posvećenošću i odgovornošću kao što su to do sada činili.

„Znam da nikad nijeste izdali Crnu Goru, a ova nagrada je potvrda da nije ni ona vas. Zato, danas i sjutra – na obraz, na stručnost, na odgovornost vam Crna Gora, poštovani laureati“, zaključio je Brajović.

Član žirija Jadranka Selhanović kazala je da je nagrada dodijelje IJZ-u za konkretan doprinos razvoju i afirmaciji Crne Gore na polju očuvanja i unapređenja zdravlja svih građana.

Kako je navela, IJZ je profesionalno i odgovorno vršio svoju primarnu funkciju i postigao izuzetne rezultate na polju prevencije i očuvanju javnog zdravlja.

„Takođe kontinuirani rad i angažovanje svih zaposlenih stvorio je neophodne preduslove za kvalitetan i efikasan odgovor na nezapamćenu zdravstveno ekonomsku krizu izazvanu koronavirusom“, rekla je Selhanović.

Ona je kazala da je Lazović dobio Trinaestojulsku nagradu za uvođenje tri najsavremenije procedure liječenja malignih bolesti trbušnih organa, koje predstavljaju posljednji iskorak u abdomenalnoj hirurgiji.

Selhanović je podsjetila da je Lazović na čelu Kriznog medicinskog štaba za organizaciju zdravstvenog sistem Crne Gore u pandemiji koronavirusa.

Ona je rekla da je Andrijašević dobio Trinaestojulsku nagradu za knjigu Crnogorska istorija, koja predstavlja prvu sveobuhvatnu istoriju Crne Gore od vremena praistorije do obnavaljanja nezavisnosti 2006. godine.

„Knjiga je istovremeno i prva studija o crnogorskoj istorijografiji u kojoj se autor bavi crnogorskom prošloćću od najstarijeg doba do onog ciji je savremenik“, kazala je Selhanović.

Andrijašević se, u ime dobitnika, zahvalio žiriju na dodjeli nagrade.

„U ime mojih kolega i svoje ime želim da se zahvalim žiriju za dodjelu Trinaestojulske nagrade što je visoke vrednovao i uvažio naš rad i naše djelo”, kazao je Andrijašević.

Izvor: MINA

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci