Autor: onogost.me
Foto: Nikšićko pozorište
08:26
26.11.2021.

Festival glumca: "Antigona"

U okviru 17. “Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2021” večeras u 20 časova biće izvedena predstava “Antigona” rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Narodnog pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović”.


Sofokleova drama je jedan od nosećih stubova antičke kulture koji drže sigurnu kuću evropske civilizacije. Njen etički temelj i korjen iz koga se razgranalo pozorište koje poznajemo. Pobuna nejake Antigone protiv neumoljivog tiranina, njen strašan kraj kao produkt borbe za etička načela, ljubav koju vladar smatra ravnom izdaji, biće inspiracija remek djelima koja će biti napisana kroz vjekove koji nam prethode.

Režiju i adaptaciju predstave potpisuje Nenad Todorović, scenografiju Goran Stojčetović, kostime Bojana Kostadinović, scenski pokret i koreografiju Isidora Stanišić, a muziku je komponovao Bratislav Radovanović.

"Antigona je iritanta. Antigona nervira muškarce jer ih mrzi, a žene bi je za glavu jer ih prezire. Antigona siluje društvo, društvo ima masnice i lako dokazuje da je zlostavljano. Silna Antigona je pomahnitala usedelica, a takve nema šanse da oproste ni mački koju hrane od malena. Antigona nema stav, ona ima princip. Ona brani oca koji ju je napravio sa svojom majkom. Ona brani brata koji je napao njen grad. Ona nema moral. Ona ima rituale protiv zakona. Ona kaže da su deca i muž prolazni a brat i otac nezamenjivi. Ona je protiv naslednika a za nasleđe. Nespremna da podnese žrtvu i ne zanima je šta će biti iza nje. Ona hoće da svet umre sa njom, kada već nije po njenom. Ona nema nameru da se preda i uobražena je do mere samoubistva. Ona je naprosto glupa toliko da joj se peloponeske mandarine smeju.

Ali, vidi vraga, njena tragedija ne bi bila kabare da nije farsa: vladar protiv koga se bori obična je cirkuska nakaza“, rekao je o predstavi reditelj Todorović.

U predstavi igraju: Milica Burazer, Igor Damnjanović, Ivana Bartunjek, Miloš Đuričić, Branko Babović i Nebojša Đorđević.

Ulaznice su u prodaji i mogu se kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta svakog dana od 10 do 20 časova, po cijeni od 5 eura 

Poštovanje važećih mjera u cilju suzbijanja pandemije COVID – 19 je obavezno.

Ostale vijesti iz kategorije