Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Galerija „Ilija Šobajić“: Izložba „Život posvećen miru“

berta1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 08.03.2017. u 06:49

Večeras u Galeriji „Ilija Šobajić“, sa početkom u 19h, biće otvorena izložba „Život posvećen miru“ o liku i djelu čuvene pacifistkinje Berte fon Sutner (Bertha von Suttner).

Izložbu će otvoriti Rajner Sulcberger konzul i savjetnik u Ambasadi. Ulaz je slobodan.

„Dolje s oružjem“ naslov je najčuvenijeg romana Berte fon Sutner. Međutim, tako je ujedno glasio i program i najvažniji životni cilj ove neobične žene. 

Berta fon Sutner nije samo bila prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu za mir, već je upravo ona i bila ta koja je svog prijatelja i mecenu Alfreda Nobela inspirisala da uvede Nobelovu nagradu za mir.

Kao spisateljica i predavač, Berta fon Sutner je bila perjanica mirovnog pokreta koji je zahvatio cijeli svijet. Za razliku od opštih kretanja u njeno doba, ona se nepokolebljivo borila protiv nacionalnog fanatizma, protiv agresivnih parola ratnih huškača, protiv govora mržnje i antisemita. Uočila je razornu snagu tih ideologija i izjavila proročki: „Sljedeći rat će se odlikovati grozotom kao ni jedan prethodni rat“.

Berta fon Sutner nije morala da doživi razorne svjetske ratove XX vijeka. Mi koji imamo znanje o iskustvima iz ovih strašnih ratova imamo zadatak da se prisjetimo životnog dela Berte fon Sutner i da ga prenesemo dalje.

Spoljna politika Republike Austrije će se u duhu Berte fon Sutner i dalje zalagati za mir i očuvanje ljudskih prava u čitavom svijetu, jer su trajni mir i bezbjednost mogući samo tamo gdje su zagarantovana ljudska prava, najavili su iz Austrijske ambasade u Podgorici.

Organizator događaja je Austrijska ambasada u Podgorici i JU „Muzeji i galerije“ Nikšić, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Promocija zbornika "Mozaik", Književnog kluba "Poenta poetika", biće upriličena večeras u "Zahumlju", sa početkom u 19 časova.