Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Kristina Radović: Nikšić je uvijek bio grad duge i vrijedne kulturne baštine

kristina1
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 10.09.2017. u 05:55

Vlada Crne Gore, na inicijativu Ministarstva kulture, pokrenula je Program podrške razvoju kulture u Nikšiću u martu 2014. godine, kao četvorogodišnji projekat koji treba da rezultira unapređenjem kulturnog života Nikšića.

Istoričarka umjetnosti, Kristina Radović, od 2016. godine nalazi se na čelu tima koji uspješno sprovodi brojne Programske aktivnosti.  

„Nikšić je uvijek bio grad duge i vrijedne kulturne baštine, a  Program je kvalitativno podigao opšti  nivo kulturnog života u Nikšiću, u više njegovih segmenata: realizovano je dosta sadržaja, revitalizovane važne manifestacije u Nikšiću, sprovedena su konzervatorska istraživanja kao  i radovi na nekim  kulturnim dobrima, a grad je dobio adekvatnu pozorišnu salu. Prvobitni cilj  je postignut“, naglašava Radović koja je i sama bila kretorka dosad brojnih programskih sadržaja.

Ona ističe dobru saradnju sa Turističkom organizacijom Nikšića, koja adekvatno isprati sva kulturna dešavanja u Nikšiću, posebno muzičke festivale, Lake i Bedem fest, a od ove godine i Festival uličnih svirača.

Jaku sponu turizma i kulture vidi u očuvanju kulturne baštine i ukazivanju na značaj koji baština ima za identitet pojedinog naroda i kulture, ali i za čovječanstvo u cjelini; u  većem korištenju postojećih  kulturnih potencijala u smislu uključivanja u turističku ponudu kako na lokalnom nivou, tako i na nivou cijele Crne Gore, u uključivanju u međunarodne manifestacije, u realizovanju programa aktivnosti koja se tiču obrazovanja i usavršavanja kadra u kulturi i turizmu.

Septembar je posebno važan za Nikšić. Grad pod Trebjesom biće u znaku tradicionalne manifestacije Septembarski dani, koju gradska uprava organizuje povodom Dana oslobođenja Nikšića.

„To je podsjećanje na slobodarski duh i antifašističku borbu ovog grada kroz istoriju kao i na njegovu revolucionarnoj prošlost. To je mjesec u kojem se putem raznih kulturnih, umjetničkih, privrednih, turističkih i sportskih  događaja odaje poštovanje svim onim ljudima koji su dali svoje živote u prošlosti, za našu slobodu u budućnosti. Mislim da je ova manifestacija važna, za naš grad a tako i šire, kao ideja koja čuva tekovine NOR-a i antifašizma, ali i kao mogućnost da se predstave i vrijednuju svi oni najbolji događaji i ljudi koji su doprinijeli i doprinose razvoju našeg grada. Nije slučajno da se upravo u ovom mjesecu dodjeljuje i Nagrada oslobođenja Nikšića najboljim pojedincima i grupama“, zaključuje Radović.

  Nikšić city navigator

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Promocija zbornika "Mozaik", Književnog kluba "Poenta poetika", biće upriličena večeras u "Zahumlju", sa početkom u 19 časova.