Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
08:14
14.3.2020.

Ministarstvo kulture: Otvoren konkurs za Berzu preduzetničkih ideja

Ministarstvo kulture i Univerzitet Donja Gorica raspisali su konkurs za desetu Berzu preduzetničkih ideja, koja će ove godine tematski biti fokusirana na oblast kreativnih industrija.


Konkurs je rezultat nedavno potpisanog sporazuma o saradnji između Ministarstva kulture i ove visokoškolske institucije, pa će jubilarno izdanje Berze biti realizovano u skladu sa nacionalnim programom „Kreativna Crna Gora - identitet, imidž, promocija“, čiji je primarni cilj promocija i podrška savremenog stvaralaštva u kontekstu kreativnih industrija.

Konkurs je otvoren za sve studente i srednjoškolce, koji svoje ideje za ovogodišnju Berzu mogu prijaviti na sajtu: www.preduzetnistvo.me.

“Krajnji rok za prijavu je 24. april, a moguće je konkurisati sa tržišno orijentisanim projektima, proizvodima i inicijatvima iz oblasti: industrijskog dizajna, modnog dizajna i dizajna tekstila, ICT-a sa fokusom na razvoj inovativnih video igara, ICT-a sa fokusom na razvoj inovativnih aplikacija za mobilne uređaje i unapređenja životnog ambijenta. U obzir dolaze i ostale kreativne, inovativne i održive inicijative”, naveli su iz Ministarstva kulture.

Na strani „ponude“ naći će se biznis ideje za koje će licitirati kompanije i institucije kao predstavnici „potražnje”. Jedanaest najboljih ideja biće predstavljene pred stranom „potražnje” 9. maja na Univerzitetu Donja Gorica na desetoj Berzi preduzetničkih ideja.

“Tradicionalno, nakon prezentacija uslijediće kotacija. Pravo na pregovore otkupiće ponuđač koji bude spreman da plati najveću cijenu. Očekuje se da ove godine za ideje na Berzi licitira više od 30 renomiranih kompanija i institucija iz Crne Gore i Evrope”, objasnili su iz pomenutog resora.

Uz najboljih jedanaest, ostale prijavljene ideje biće predstavljene u desetom izdanju Knjige ideja.

Berza preduzetničkih ideja UDG-a projekat je koji već deceniju predstavlja spoj mladosti, snage, kvalitetnih ideja i rješenja za svakodnevne probleme. U saradnji sa Ministarstvom kulture, ove godine poseban akcenat stavljen je na ideje iz oblasti kreativnih industrija, koje će doprinijeti i jačanju nacionalnog identiteta Crne Gore, prije svega u inovativnom smislu, ali i u kontekstu želje da se naša zemlja pozicionira kao kreativna destinacija.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:09
  4.6.2020.

  Drama „Korijen i izdanci“ koju su realizovali učenici Gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića osvojila je drugo mjesto na konkursu za najbolji dramski tekst u okviru prvog Festivala srednjoškolskog teatra „Dijalog 2020“.

 • 08:22
  31.5.2020.

  Vladan Desnica (1905-1967) je rođen u Zadru u imućnoj i uglednoj porodici. Otac mu je bio čuveni advokat Uroš Desnica. Njegov djed Vladimir Desnica bio je veleposjednik i predsjednik opštine u Obrovcu. Zastupao je nacionalne interese Srba u sjevernoj Dalmaciji.

 • 08:19
  29.5.2020.

  Sajt nekog umjetnika nije ništa novo. Digitalizacija, takođe. Prije desetak godina i više su se vodile suštinske rasprave u modernim teorijama da li će digitalizacija uništiti knjigu, sasvim slično onome da li će televizaja uništiti film, kao nekad da li će pismo uništiti govor... I ništa nije uništilo jedno drugo, ali su se desile revolucionarne stvari. Jedno je drugo ili treće obuzdalo, počinje priču za portal Onogošt o osnivanju svog sata nikšićki scenarista, dramaturg i pjesnik Obrad Nenezić.

 • 19:21
  28.5.2020.

  Bogdan Gajić, učenik prvog razreda matematičkog odjeljenja u Gimnaziji "Stojan Cerović", osvojio je drugo mjesto na takmičenju "Udruženja folklornih ansambala Crne Gore" za literarni rad "Slika moje tradicije".