Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Na decembarskom kulturnom repertoaru 26 sadržaja

decembar
  • Autor onogost.me
  • 01.12.2015. u 14:22

Izložbom dokumenata „Njegoš u crnogorskim i ruskim arhivima“, u galeriji „Ilija Šobajić“, sa početkom u 20h, sjutra veče zvanično počinje decembarski repertoar Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Šefica Arhivskog odsjeka za Nikšić, Violeta Krivokapić, kaže da je Njegoševo interesovanje za arhive počelo je posjetom arhiva Mletačke republike kada je istraživao dokumenta o Šćepanu Malom o kojem se na Cetinju ništa nije znalo.

„Njegovo interesovanje za arhive je tokom vremena preraslo u divljenje. Uvidio je potrebu za njihovo čuvanje. Njegoš je tokom cijele svoje vladavine posvećivao veliku pažnju očuvanju arhivske građe minulih epoha i organizaciji arhivskog poslovanja u okviru ustanovljenih organa vlasti, prvenstveno Senata“, kazala je  Krivokapić i dodala da je izložba značajna i za Crnu Goru i za Rusiju jer ilustruje pisana svjedočanstava koja je na 34 panoa prikazao Srđan Pejović, autor izložbe.

Tanja Perišić, šefica marketinga Nikšićkog pozorišta  prvo se osvrnula na dva gostovanja nikšićkog pozorišta, sa predstavom „Bilo jednom u maju“, 9. decembra  na Festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu, te noć kasnije i u SARTR-u (Sarajevskom ratnom teatru).

Kad je u pitanju decembarski reperotar ona je izdvojila dio sadržaja među kojima su poetsko veče Maje Perfiljeve, profesorice hrvatskog jezika i književnosti i autorke čuvene pjesme grupe „Indeksi“,“Sanjam da sam ja netko“, zatim dimplomsku predstavu studenata Fakultea dramskih umjetnosti sa Cetinja, „Ljubav“, koja je kasnije prerasla u profesionalnu. Zatim predsatva „Hotline“, Akademije 28 iz Beograda. Gostovaće i Irfan Mensur u monodrami „Glumac kaži nešto smešno“.

Članica izvršnog odbora Kulturnog centra “Punkt” Miljana Peković, govorila je o inicijativi za obnovu gradskog orkestra koji već više godina ne postoji.

„Krenuli smo u kampanju za prikupljanje sredstava za obnovu orkestra. Ovaj projeakt Podržao je FACT, a mi 18. decembra organizujemo donatorsko veče.Te večeri će biti prikazan jedan multimedijalni projekat koji će približiti ljudima značaj orkestra, a ovih dana ćemo krenuti u aktivniju kapmanju kako bi građani pojasnili na koji način oni mogu da doniraju sredstva za obnovu orkestra“ kazala je Peković i dodala da će i ulaznica, kao vid donacije, biti 2 eura.

U sklopu decembarskog repertoara biće organizovana i izložba ilustracija za knjigu“Krtica i sunce”, autora akademskog grafičara Ilije Nikčevića.

Za ljubitelje filma biće obezbijeđeno i nekoliko filmskih projekcija. Ukupono decembarski repertoar imaće 26 sadržaja. 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci