Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Obrad Nenezić: Sve je geografija, osim Nikšić

obrad
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 11.03.2017. u 07:17

Napisao je tri romana, tri knjige poezije, desetak drama za djecu i odrasle, nekoliko TV i filmskih scenarija, autor je više kratkih igranih i dokumnetarnih filmova, režirao je četiri pozorišne predstave, naš sugarađanin Obrad Nenzić o svom rodnom gradu govori za prvi broj Nikšić City navigatora, prve turističko-servisne brošure našeg grada, koju su u saradnji sa loklanom samoupravom i Tehnopolisom realizovali portal Onogošt i Rubik doo. 

"Sve osim tvog grada na svijetu je geografija. Jedan moćan atlas koji voliš još kad ga kao dijete dobiješ na poklon, a poslije ga zadužiš u školi kao vojnik pušku. Ali i kao dijete prstićem, još uvijek kad otvorim atlas, štampani ili digitalni, oko mi bježi na onu tačku koja mi je nekad djelovala kao jedan čitav kontinent, a sad je tako mala da je tek slutim u nekim bojama kojim se obilježavaju planine. Ali jednako se zove i tada i sada – Nikšić. Jednak i tada u djetinjoj mašti i sada u kultivisanoj, koja se zove stvaralaštvo, Nikšić je grad o kojem uvijek pišem, samo mu dajem druge nazive; dodajem staklene nebodere ili nepregledne savane; oduzimam rijeke i planine; naseljavam ljude i tjeram ih u seobe... sve što je potrebno jednom umjetničkom djelu, dodajem i uzimam, ali Nikšiću ne mogu uzeti dušu. Ima je negdje, i kad je gordi grad heroj; i kad je umorni starac, koji u fraku, rukavicama i izlizanom cilindru krije svoju egzistenciju; i kad je kafanski dripac koji gine da plati turu; i kad je vrhunski sportista kojemu je nebo granica; i kad je dostojanstveni umjetnik u raljama kulturne prostitucije; i kad je politikant, i delikvent, i disedent; i pajac, i provincijalac, i talac svih svojih zabluda i osvješćenja; i kad je mudrac, i filozof, i anarhista... i sve je on u jednom biću, on koji se zove Nikšić, a sva ostala nestvarno lijepa i grdna mjesta na ovoj planeti su geografija".

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Promocija zbornika "Mozaik", Književnog kluba "Poenta poetika", biće upriličena večeras u "Zahumlju", sa početkom u 19 časova.