Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Otvorene izložbe „Dove il sì suona. Putovanje kroz italijanski jezik“ i “Fermijevo nasljeđe”

20181022_185908_1
Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 23.10.2018. u 06:08

Tematskim izložbama „Dove il sì suona. Putovanje kroz italijanski jezik“ i “Fermijevo nasljeđe” sinoć su u Tehnopolisu počeli Dani italijanskog filma i umjetnosti, koje Ambasada Republike Italije organizuje u okviru XVIII izdanja Nedjelje italijanskog jezika u svijetu.

Izlozbe je otvorio zamjenik ambasadora Italija u Crnoj Gori Damiano Rampini, istakavši da izbor da se u Nikšiću predstavi izložba koja govori o razvoju italijanskog jezika od nastanka do današnjih razvojnih faza, nije slučajan.

„U zemlji kao što je Crna Gora u kojoj je italijanski drugi najrasprostranjeniji strani jezik, smatrali smo zanimljivim dati prostor njegovoj istoriji, a ujedno odati priznanje gradu u kojem je jedina crnogorska akademska institucija pri kojoj je moguće studirati Odsjek za italijanski jezik i književnost“, kazao je on i naglasio da šetajući kroz istoriju italijanskog jezika može se naći mali dio uticaja tog jezika na crnogorski jezik.

Prema riječima potpredsjednice opštine Sonje Nikčević, bogato istorijsko nasleđe, koje je na prostorima Nikšića sačuvano, povezuje kulture Crne Gore i Italije.

„Prije svega mislim na najstariji sačuvani most na ovim prostorima koji datira iz trećeg vijeka, Rimski most na Moštanici, koji je nedavno uz pomoć Ministarstva kulture Crne Gore obnovljen“, podsjetila je ona.

Prisutnima je, ispred Tehnopolisa, dobrodošlicu poželio direktor Ratko Bataković.

„Kada kažemo Italija i Tehnopolis, postoje nekoliko niti koje nas povezuju. To su uglavnom nauka i projekti koje realizujemo sa partnerima iz Italije. Ovom prilikom se družimo sa nešto drugačijim motivom i nadamo se da će sedmica, koja počinje večerašnjim druženjem, omogućiti našim sugrađanima koji će proći kroz prostore Tehnopolisa ovih nekoliko dana, da se što bolje upoznaju i da im se približi istorija italijanskog jezika. Takođe će imati priliku da se upoznaju sa djelom italijanskog naučnika Fermija koji je dao značajan doprinos atomskoj fizici i nauci uopšte“, kazao je Bataković.

Izložba „Dove il sì suona. Putovanje kroz italijanski jezik“ pruža sliku o istoriji tog jezika. Radi se o jednom sažetom, ali sveobuhvatnom pregledu, o svojevrsnoj panoramskoj šetnji kroz italijanski jezik koja na edukativan i pregledan način prikazuje nastanak italijanskog jezika iz latinskog, te njegove daljnje razvojne faze sve do današnjih dana.

Druga izložba, pod nazivom “Fermijevo nasljeđe” je posvećena velikom doprinosu italijanske nauke – a posebno Fermijeve grupe iz Panispernijeve ulice – na polju atomske i fizike elementarnih čestica. 

Izložbe će biti dostupne posjetiocima do 29. oktobra.

Zahvaljujući uspješnoj saradnji koju je Ambasada Italije pokrenula sa Inovaciono preduzetničkim centrom Tehnopolis, manifestacije u znaku Italije će upotpuniti i smotra italijanskih filmova, i to: “Noi e la Giulia” večeras, “Ammore e malavita” sjutra veče  i “Veloce come il vento” u četvrtak.

Filmovi su titlovani na crnogorski jezik.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci