Autor: Marija Vujovic
Foto: Marija Vujović
08:18
11.6.2019.

„Ponoćnom baladom“ zatvoreni „Dani Akorda“

Niz stihova poznatog nikšićkog i crnogorskog pjesnika Radula Rakočevića, pa niz stihova, kako ih on naziva, njegovih prijatelja, Dušana Govedarice, Obrada Nenezića i Milene Šućur - tako je izgledalo prethodno poetsko veče u Nikšićkom pozorištu, pod nazivom „Ponoćna balada“.


„Jesenja elegija“, „Opsjeda“, „Put ili opomena“, „Beskrajna pjesma“, „Pismo“, „Sonet tuge“ samo su neke od pjesama sa kojima su se sinoć upoznali prisutni, a napisane su rukom i satkane od Rakočevićevih emocija.

Rakočević je zbirku poezije “Tragom slutnji mojih” izdao prije 20-30 godina. Druga zbirka koja će se zvati „Ponoćna balada“,  u kojoj će biti skupljene sve njehove pjesme, kaže, najvjerovatnije će ove godine ugledati svjetlost dana. U međuvremenu su napisani neki novi stihovi.

„Tako sam naumio da bude – stare i nove pjesme. Ja ne volim pretjerano da se eksponiram. Kada je riječ o poeziji, ja sam pristalica onoga da čovjek može da izda samo jednu knjigu u životu. Tako sam i ja nešto zaumio – da ostane samo jedna knjiga iza mene“, iskren je Radulović.

Iako ga često nazivaju „crnogorski Jesenjin“, Radulović kaže da je sve do toga kako ko poima. Ipak, nije krio da je i za njega poezija baš sve.

Svojim stihovima veče su uveličali pjesnici Dušan Govedarica i Milena Šućur, dok je književnik Obrad Nenezić pročitao poetizovani esej koji je posvetio prijatelju. Podsjetio je da je Rakocije jedan dio života proveo u Londonu “gdje je tražio puteve Crnjanskog”.

“Sticajem okolnosti i ja sam boravio u Londonu, i nećete vjerovati tražio puteve Crnjanskog i Rakocija, nekim londonskim ulicama”, kazao je Nenezić.

Ovom poetskom večeri sinoć je spuštena zavjesa na ovogodišnju manifestaciju „Dani Akorda“ kojom se obilježava 22 godine uspješnog rada te organizacije.

U okviru manifestacije sinoć se nikšićkoj publici predstavila i Irina Bulatović dvanaestogodišnja, talentovana djevojčica sa repertoarom dječijih i tinejdžerskih hitova iz regiona. Član je “Akorda” već šest godina i osim muzike, bavi se plesom i glumom.

Prethodnog dana Akordov dječji i omladinski teatar izveo je predstave „Sedam Snežana i patuljak“ i „Dnevnik Ane Frank“.

Ostale vijesti iz kategorije