Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Predstavljen aprilski repertoar kulturnih događaja

pres1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 01.04.2016. u 11:46


Sjutrašnja premijera predstave ''Jerihonska ruža'' biće jedan od centralnih događaja Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću za april, rečeno je tim povodom na današnjoj konferenciji za medije. 

Predstavu je po tekstu Diane Mehenik režirao Mirko Radonjić, a produkciju su uradili JU ''Zahumlje'' i NVU ''Art 365''. U predstavi koja počinje sjutra u 20 časova igraju Jelica i Nada Vukčević, Nikola Perišić i Jovan Krivokapić, a, kako je rečeno, očekivanja su velika.

Vojo Krivokapić, direktor Zahumlja rekao je da očekuje da predstava 'živi' dugo nakon igranja.

''Nadam se da će predstava nastaviti da se igra po Crnoj Gori, dugo nakon premijera, a imamo već poziv za gostovanje iz Hrvatske'', otkrio je Krivokapić.

Večeras, Program počinje promocijom knjige ''Zapadni zapisi'', i izložbom fotografija ''Refleksije'' autorke Lidije Vukčević.

Među kulturnim događajima u aprilu kako je najavljeno na današnoj konferenciji za medije su i ''Dani crnogorske poezije'' u organizaciji Zahumlja i Književnog kluba Poenta poetika.

''To je prilika da se u nikšićkim osnovnim i srednjim školama popularizuje poezija, a najviše će biti zastupljeni crnogorski pjesnici”, kazao je Krivokapić. 

 Za april je pripremljen i koncert folklornog ansambla, kao i gostovanje autorskog projekta Kristine Radović “Tango – o junacima i ljubavi” u KIC-u “Budo Tomović”. 

Nikšićku publiku ovog mjeseca očekuje još jedna pozorišna premijera. Riječ je o predstavi Gorana Bulajića pod nazivom ''Jao, moj Jagoše'' u kojoj igraju mladi glumci iz našeg grada.

Govoreći o predstavi, koju je pisao Miodrag Karadžić, Bulajić je rekao da je njena tema prilagođena ovom vremenu.

''U predstavi igra 17, uglavnom mladih glumaca od kojih je osam iz Nikšića. Zbog toga bi Nikšićko pozorište trebalo da razmisli o stalnom ansamblu'', napomenuo je ovom prilikom Bulajić.

Premijera ove predstave predviđena je za 25. april.

Kristina Radović, ispred Programa podrške razvoju kulture, navela je niz događaja kojima će biti ispunjen april.

''Biće organizovan poetsko–muzički performans “Poezija Montenegrina”, u kome učestvuju Slobodan Marunović i Slobodan Kovačević, koncert džez trija – Enesa Tahirovića, Milorada Šula Jovovića i Milivoja Pićurića, kao i ciklus filmova Dejvida Bouvija. Biće organizovane i izložbe fotografija Žaka Ruketa, solistički koncert mlade pijanistkinje Miljane Nikolić, kao i promovisan zbornik “Crnogorska vlast i crnogorsko nacionalno pitanje” mr Jadranke Selhanović, a najmlađe očekuju predstave “Snježana i sedam patuljaka” i “Put po svijetu po trotinetu”, rekla je ona.

Danica Bogojević, pomoćnica direktora Centra savremene umjetnosti Crne Gore (CSUCG), osvrnula se na predstojeće obilježavanje 10 godina od obnavljanja crnogorske nezavisnosti.

''Tim povodom biće prikazana izložba pod nazivom “Crnogorska savremena likovna scena kroz viziju osam umjetnika”, autorski projekat Žane Filipović'', rekla je Bogojević i dodala da će to biti prilika da se vidi kako umjetnici promišljaju današnje teme.
 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – akcija „Do zadnjeg daha“, drama „Van sezone“ i anime „Blue lock the movie- epizoda Nagi“.