Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Predstavljen junski repertoar kulturnih događaja

juni3
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 01.06.2017. u 12:42

Promocija Zbornika dokumenata „Prosvjetni rad profesora Mihaila Bukvića 1903-1916“, koncert horova osnovnih škola „Nikšiću s ljubavlju“, ali i ostali programi u organizaciji JU „Zahumlje“ i JU „Nikšićko pozorište“ obilježiće junski kulturni repertoar.

Pomenuti Zbornik dokumenata, prema riječima direktora Gimnazije „Slobodan Cerović“ Žarka Raičevića“, ima višestruki značaj jer obuhvata period posljednjih godina vladavine knjaza i kralja Nikole.

„Predstavlja zvanično svjedočanstvo o jednom turbulentnom vremenu crnogorske istorije viđene kroz perspektivu jednog uglednog prosvetnog djelatnika, kakav je profesor Mihailo Bukvić. Tokom cijele svoje karijere radio je na unapređenju crnogorske prosvjete, bilo radom u školi, bilo na pisanju zakona u ovoj oblasti. Takođe, kao što možemo da vidimo iz dokumenata sabranih u ovom Zborniku, u svom radu profesor Bukvić trudio se i zalagao za obezbjeđivanje adekvatnih uslova rada u školama pod njegovim upraviteljstvom, kako za nastavnike tako i za učenike“, naveo je Raičević podsjećajući da je Bukvić bio stipendista crnogorske Vlade, pa se zalagao za dodjelu stipendija dobrim ali siromašnim učenicima, pritom jednako se odnoseći prema svim vjerama.

Junski program u Nikšićkom pozorištu počinje realizacijom muzičkih sadržaja - koncertima horova devet osnovnih škola sa nikšićkog područja, ali i hora Zahumlja, zajedno sa reprezentativnim horom ''Cantilena'' engleskog Broadclyst-a.

Kako je kazao organizator programa u JU „Zahumlje“ Radivoje Mušović, koncert će biti upriličen 2. i 3. juna, sa početkom u 20h.

„Mislim da ima 15-20 godina otkako su prestali susreti osnovnih škola. Ranije su bili Majski susreti koji su se održavali na Malom stadionu, bilo folklora, bilo horova... Sinula nam je ideja prije tri mjeseca da organizujemo susrete horova osnovnih škola. Svaka škola će imati dvije kompozicije po njihovom izboru“, objasnio je Mušović istakavši da su za sljedeću godinu planirali da ovi susretu budu takmičarskog karaktera, pri čemu bi jedna kompozicija bila obavezna, a druga po izboru učesnika.

U subotu, 10. juna dva ansambla Zahumlja imaju gostovanja.

„Dječji folklorni ansambl gostuje u Bileći na VII Međunarodnom festivalu folklora „Djeca u očuvanju narodne tradicije Bileća 2007“ i branimo prvo mjesto osvojeno prošle godine. Istog dana omladinski ansambl gostuje u Mojkovcu na međunarodnom festivalu „Zlatni ćemer“. To je osmi međunarodni festival koji se održava u Mojkovcu. Bili smo prisutni i prošle godine i nije takmičarskog karaktera“, dodaje Mušović.

Već u četvrtak, 15. juna na Cetinju kao gost Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ predstaviće se Književni klub „Poenta poetika“ koji djeluje u okviru JU„Zahumlje“, dok će u petak, 30. na platou Gradske kuće sa početkom u 21h biti upriličen koncert savremene džez muzike, akustično-elektronskog dua iz Austrije „B. Good Vogel“. Događaj se organizuje u saradnji sa austrijskom Ambasadom.

U Nikšićkom pozorištu već godinu i po radi Škola baleta „Princeza Ksenija“, pa će u toj ustanovi 10. juna biti upriličena prezentacija javnog časa te baletske škole.

Istog dana u 19h na dječjoj sceni biće izvedena Koreobajka „Knjiga o džungli“ baletske trupe „Allegro“ iz Podgorice.

Kako je kazao direktor JU „Nikšićko pozorište“ Zoran Bulajić, u okviru filmskog programa ta ustanova nastavlja odličnu saradnju sa Crnogorskom kinotekom.

„Prikazaćemo ciklus filmova iz zvaničnog repertoara Kanskog festivala kroz istorijat ove renomirane svjetske filmske smotre. Tako će biti prikazani filmovi „Skupljači perja“, „Petparačke priče“, „Čudne igre“. Prikazaćemo još jedan animirani film za najmlađu populaciju. Pozorišnu sezonu 2016-2017 Nikšićko pozorište završava sa gostujućom predstavom „Noć bogova“ po tekstu Mira Gavrana, a u režiji Marka Manojlovića. U predstavi igraju Vojin Ćetković, Dejan Lutkić i Nebojša Ilić“, najavljuje Bulajić.

On je konstatovao da se može reći da je ova pozorišna sezona bila jedna od najuspješnijih od osnivanja ustanove, sa realizovanih 70 naslova kroz redovne mjesečne repertoare iz tri produkcije - pozorišne, filmske i muzičke.

Naime, u pozorišnoj produkciji odigrano je 20 predstava na večernjoj sceni, 10 predstava na dječjoj sceni u više izvođenja, a svaka predstava imala je dva do četiri izvođenja. U okviru muzičkog programa organizovano je 20 koncerata, a u bioskopskoj djelatnosti prikazano 20 filmova različitih žanrova“, naglasio je on dodajući da je upravo bioskopska djelatnost unaprijedila osnovnu produkciju Nikšićkog pozorišta u protekloj sezoni, te vratila masovno nikšićku publiku u bioskop.

„U toku pozorišne pauze u Nikšićkom pozorištu će biti radno, pristupićemo pripremi novog premijernog projekta sa kojim ćemo otvoriti narednu pozorišnu sezonu. Cijenimo da će to biti jedan od centralnih kulturnih događaja Septembarskih dana 2017“, zaključio je Bulajić.

U okviru junskog kulturnog programa biće upriličana 22 sadržaja.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Promocija zbornika "Mozaik", Književnog kluba "Poenta poetika", biće upriličena večeras u "Zahumlju", sa početkom u 19 časova.