Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U čast Živku Nikoliću: Donatorsko veče za izgradnju Memorijalnog centra

dsc_8011
  • Autor onogost.me
  • 16.11.2015. u 16:04

U časat  rođenja istaknutog crnogorskog režisera, Živka Nikolića, Filmska fondacija koja nosi njegovo ime 20. novembra organizovaće manifestaciju „ Srećan rođendan Živko“, sa centralnim programom u Nikšićkom pozorištu „ Noć rađanja genija“.  

Tom manifestacijom  Fondacija želi da podsjeti Crnogorsku javnost na značaj i stvaralaštvo Živka Nikolića, ali i da sakupi novac za izgradnju Memorijalnog centra posvećenom velikanu filmske umjetosti. Sin i predsjednik Fondacije, Petar Nikolić, kazao  je da je takođe ideja i da se pomogne kreiranju neke buduće politike razvoja kinematografije na ovim prostorima.

„Cilj je i da se inauguriše Filmska fondacija kao organizacija koja ima svoje geslo „Mi podržavamo umjetnost“, ali i nastavi raditi na zaštiti imena, lika i djela Živka Nikolića“ kazao je on. 

Podsjetivši na Živkovo stvaralaštvo i na njegov odnos prema dešavanjima u poslednjim danima života, Nikolić je kazao da je vrijeme da se odužimo njegovom liku i dijelu. 

“ Živko je i umro u besparici, i to se mora znati, bio je nasamaren od kinematografije i države koja se raspala. Iza  njega je ostao trag gorčine koji mora izbljedjeti, potrebno je  da se on izdigne kao umjetnik, klasik koji parira umjetničkim genijima u Evropi. Vjerujem da će mnogi ljudi iz Crne Gore i svijeta nešto dovesti do Živkovog spomenika i da će mu taj kamen ispod  koga će sjedjeti  biti jako drago mjesto, jer to je mjesto gdje je on mislio i kreirao svoju poetiku“, kazao je Nikolić.

Manifestacija posvećena  Živkovom rođenju biće cjelodnevna. Prvi dio programa održavaće se od 10 do 19 sati u restoranu Cicmil u tržnom centru Laković gdje će se održati filmski maraton.  U 12 sati u Pozorištu održaće se okrugli sto na temu „ Živko Nikolić i film, kulturna znamenitost i nove prspektive“    čiji će učesnici  biti predstavnici kulturnih institucija i organizacija, kao i mladi koji se danas pokušavaju baviti filmom. 

Nikolić kaže da će glavna tema biti podsjećanje na sve ono što je Živko uradio svojim stvaralaštvom za grad pod Trebjesom, ali i na to kako mu je grad vratio.

„ Osim imena Živka Nikolića na njegovom grobu mi danas nemamo ni jedno obilježje koje nosi njegovo ime, a ni dana danas ne postoji ni ulica sa njegovim imenom. Mi kao fondacija prepoznajemo da ima tu mnogo posla i odgovornosti koju mi moramo ponijeti kao organizacija da  pomogne da Živko Nikolić bude zabilježen,  a  sve to će imati efekat  na ekonomiju, privredu, kulturu i turističku ponudu grada“, istako je Nikolić.

 

Glavni program pod nazivom „ Noć rađanja genija“ održaće se u 20 sati u Pozorištu gdje će posjetioci moći da pogledaju antologijske scene iz Živkovih filomova, ali i da otkriju drugu stranu ličnosti istaknutog režisera.

Nakon pozorišta, od 22 sata održaće se donatorsko veče u hotelu „Trebjesa“ koji će pratiti bogat muzički program na kojem će se predstaviti maladi talenti u klasičnoj muzici. 

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu dva nova filma – drama, horor “Tiho mjesto: Dan prvi” i drama “Horizont: Američka saga - prvo poglavlje”.