Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U petak donatorsko veče za obnovu gradskog orkestra

wp_20151216_10_03_46_pro
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 16.12.2015. u 11:39

U organizicaiji NVO Civis Diversus i Kulturni Centar Punkt u petak veče, u Nikšićkom pozorištu, biće organizovano donatrosko veče pod nazivom „Uvertira“ na kojem će se prikupljati sredstva za obnovu gradskog orkestra.  Poslednji put orkestar je obnovljen 1999. godine da bi osam godina kasnije prestao sa radom. 

Miloš Gezović , ispred KC Punkt, kaže da gradski orkestar Nikšića ima dugu tradiciju koja datira još s početka XX vijeka, ali da je zbog zbog raznih okolnosti radio sa povremenim prekidima. Zato je, kako ističe Gezović, njihova želja bila da tu svoju mladalačku energiju i optimizam usmjere na obnovu orkestra koji Nikšić zaslužuje da ima.  

„ Ovo donatrosko veče biće više promotivnog nego donatorskog karaktera. Mi smo pokušali, da u tom zabavnom dijelu večeri, skupimo što više nikšićkih talenata i da u nekih sat ipo pokažemo pravi kapacitet i kvalitet mladosti Nikšića kad je muzička scena Nikšića u pitanju.Publika će moći da sluša omladinski orkestar JU Zahumlje, Etno grupu „Džanum“ koju čine tri djevojke fenomenalnih glasovnih sposobnosti, muzički sastav„Donatori“ sastavljenu od lokalnih muzičara, Mali hor Muzičke škole „Dara Čokorilo“ kao i duvački orkestar „Dixie“ čiji je član, Stefan Bjeletić, profesor trube i nadamo se čovjek koji će ubuduće voditi gradski orkestar“, kazao je Gezović.

Bjeletić, inače član poslednjeg sastava gradskog orkestra, kazao je da mu je izuzetno drago što je dio čitave ove ideje i misije da se oformi gradski orkestar.

„Drago mi je što se već dosta ljudi interesuje da bude opet dio gradskog orkestra Nikšića, takođe javilo nam se i deset novih polaznikakoji će svirati i vježbati da postanu članovi“, kazao je on dodao da će u početku orkestar brojati 12 članova.

No, od dobre ideje za formiranje orkestra koju imaju u ovim nevladinim organizacijama do realizacije težak je put kojeg su, priznaju, svi svjesni.

Miljana Peković, ispred NVO Civis Diversus, kazala je da su projekat pokrenuli  uz podršku Fondacije za aktivno građanstvo, a  sva sredstva u iznosu do 4000 eura koja prikupe u narednom periodu od biznis sektora, FAKT će duplirati.

„ Zadovoljni smo odzivom i rekcijom loklanih institucija na ovu inicijativu. Tu mislim na Pozorište, Zahumlje, Muzičku školu Dara Čokorilo i interesovanjem starih članova orkestra. Ono što je bitno reći jeste da je za nabavku instrumenata, po našim procjenama,  potrebno oko 10.000 eura. Ulaznica za koncert koji će biti održan u okviru donatorske večeri je simboličnih 2 eura“, kazala je Peković i dodala da će se sredstva prikupljati do 1. marta kada se zvanično završava projekat.

Nosioci projekta zaključuju da bi u početku orkestar funkcionisao od novca koji bi bio prikupljen od donacija, a da bi u narednom periodu nastojali da u saradnji sa loklanom upravom neophodna srdestva obezbijede iz budžeta opštine. Vjeruju da  za rad orkestra ne treba više od  1.200 eura mjesečno. 

Gezović je pozvao sve ljude dobre volje da dođu na koncert u petak veče u 20h jer, kako je naglasio, osim što će donirati tom ulaznicom, imaće priliku da uživaju u kvalitetnom programu.

Donacije za obnovu orkestra mogu se uplatiti na žiro račun 510-73359-56 , sa naznakom ZA GRADSKI ORKESTAR.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci