Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U ponedjeljak počinju 18. književni susreti: Sedmica posvećena ljubiteljima pisane riječi

naslovan_susretuii
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 17.09.2015. u 11:56

Od 21. do 27. septembra u Nikšiću će biti održani 18. po redu književni susreti. 

Ljubitelji pisane riječi moći će da slušaju Ljubivoja Ršumovića, Ognjena Spahića, Filipa Davida, ali i da se druže kako sa lokalnim tako i sa drugim crnogorskim piscima.

„Kako bi ovi književni susreti privukli što više pažnje mi pozivamo  i afirmisane književnike iz Crne Gore i okruženja, znači dobitnike najviših nacionalnih nagrada, kao što su Ninova nagrada i nagrada Meša Selimović. Posebno smo obratili pažnju prema domaćim stvaraocima, ali i mladim književnicima tako da svi imaju šansu da pokažu svoje stvaralaštvo“, kazao je potpredsjednik opštine, Milorad Jovanović, na konferenciji za novinare tokom koje je prdstavljen ovogodišnji program književnih večeri.

Čast da otvori ovogodišnje književne susrete imaće Obrad Nenezić, promocijom romana „Osmjeh za Mariju Mihailovič“.

Važan dio ovogodišnjih književnih susreta biće i mini sajam knjiga „Među knjigama“, koji će trajati do nedjelje 27. septembra, do 17h, za kada je zakazano zatvaranje, a posjetioci će moći svakog dana od 11 -21h da obilaze štandove koji će se nalaziti u zgradi Nikšićkog pozorišta.

„Programski koncept Nikšićkih susreta nećemo mijenjati, a to zanči da će jedan segment biti posvećen crnogorskim izdavačima koji će biti u prilici da promovišu i prodaju svoja najnovija izdanja. Pored tzv. komercijalnih izdanja, biće zastupljena stručna i strana literatura. Izložbeno - prodajni prostor, sa dijelom predviđenim za promociju izdanja, nalaziće se u foaejima nikšikog pozorišta“, kazao je Svetozar Bajović, koordinator organizacionog tima Nikšićkih književnih susreta.

Da su u organizacionom odboru mislili i na djecu govori  podatak da su za utorak, srijedu, četvrtak i petak, zakazni poteski časovi crnogorskih dječijih pjesnika sa učenicima OŠ „Olga Golović“, „Milija Nikčević“, „Jagoš Kontić“, „Braća Ribar“, „Luka Simonović“, i „Mileva Lajović Lalatović“, a pjesnici će posjetiti u petak i Dnevni Centar za djecu sa smetnjama u razvoju. Sa osnovcima će se družiti Gordana Sarić, Dušan Govedarica , Mirosalv Jovanović Timotijev, Slobodan Vukanović, Velimir Ralević, Blaga Žurić i Goran Rakočević.

Nikšićki književni susreti su obnovljeni prošle godine, nakon dvadeset godina pauze. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U sali Nikšićkog pozorišta večeras, sa početkom u 19 časova, biće upriličen Završni koncert omladinskog i dječjih folklornih ansambala JU "Zahumlje" pod nazivom "Djeca, srcem".
U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu četiri nova filma – drama “Bajkeri”, horor “Egzorcizam”, horor “Ubod” i animacija “Gojazan ja 4”, koja će biti pretpremijerno prikazana od 22. juna.
U sali Nikšićkog pozorišta, u okviru "Revije dokumentarnog filma", koja se realizuje u saradnji sa UnderhillFestom, biće upriličena projekcija dokumentarnih filmova "Porodica na određeno vrijeme“, u režiji Seada Šabotića i "Dezerteri“, u režiji Damira Markovine.