Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Upoznajte Ognjena Damjanovića: Njegov život je pozornica

ognjen_naslovna
cdm.me
  • Autor onogost.me
  • 17.01.2016. u 11:24

Dvadesetjednogodišnji Ognjen Damjanović iz Nikšića je glumac, plesač, i predstavnik Crne Gore na programu muzičkog pozorišta "11 countries", koji u Srbiji vode renomirani brodvejski predavači i koreografi, a pored svega toga stigne da se bavi i fotografijom. 

Kada je prohodao odmah je postao član plesnog kluba i glumačke sekcije. Tu je sve počelo, a kod kuće je često znao da se preruši u lika iz filma, i da po nedjelju dana živi njegovim životom. 

"Moji ukućani su imali problem zbog toga, jer nijesu mogli da shvate kad sam ozbiljan, a kad se prepustim liku. Mojim drugarima je to bilo zanimljivo, i uspio sam da ih nagovorim da zajedno pravimo predstavu i snimamo kratke filmove. Moj tata je imao kameru, i još uvijek čuvam sve VHS kasete iz tog perioda. Sve je počelo vrlo rano, a onda su uslijedile predstave, takmičenja i nastupi", priča Ognjen za CdM o svojim počecima.

Na pitanje koliko je bilo zahtjevno nositi se sa izazovom "11 countries", Ognjen kaže:

"Ja sam uživao! Znate, kada nešto volite nije teško žrtvovati se! Isto kao u ljubavi. Dok god postoji ljubav i želja, dobro je. Ja sam ranoranilac, tako da nije bio problem biti od ranog jutra u pozorišnoj sali i raditi. Plesne, pjevačke i glumačke probe su mi prijale, što zbog predavača, što zbog ekipe koja je program zajedno sa mnom iznijela do kraja".

Ognjen igra u predstavi "Tango – o junacima i ljubavi", rediteljke i istoričarke umjetnosti Kristine Radović, koja je u oktobru imala premijeru u Nikšićkom pozorištu u punoj sali.

"Predstava "Tango – o junacima i ljubavi'' je autorsko djelo moje rediteljke i istoričarke umjetnosti, Kristine Radović. Ovo je priča o ljudima koji su od nastanka tanga krajem devetnaestog vijeka, preko muzike mogli da izraze svoja najdublja osjećanja. Nostalgija, patriotizam, ljubav, ljubomora, strast, čežnja i strast prema fudbalu su segmenti koji čine ovu predstavu i zbog kojih mi se koncept odmah dopao. Na sceni, publika može i da uživa u prozi, poetici, plesu, glasu i muzici. Sve zajedno čini dobru zamisao rediteljke. Moram istaći da sam imao fantastičnu saradnju sa plesačicom Anom Patrić, kao i sa mojim suparnikom u predstavi, kolegom Petrom Mrvaljevićem", dodaje Ognjen.

Ognjen u predstavi tumači lik Argentinca čija agresivna i ljubomorna priroda dovode do fatalnog ljubavnog ishoda.

"To je tip osobe koju u privatnom životu izbjegavam. Ne zato što se bojim, već što bismo konstantno bili u konfliktu. On je muškarac koji ima agresivnu prirodu i u sebi nosi veliku dozu ljubomore. Zaljubljuje se u prostitutku, a zbog svoje prirode takva ljubav biva osuđena na neslavan kraj", kaže Ognjen o svojoj ulozi.

Kakav je osjećaj nastupati u punom Nikšićkom pozorištu?

"Nije mi prvi put da nastupam u punoj sali, ali priznajem – drugačije je doživjeti to u rodnom gradu. Bio sam u prilici da mi organizatori saopšte da su karte rasprodate, i da neće svi imati priliku da uđu. Zbog takvih situacija bih uvijek bio tužan, jer znam kako sam se kao dječak osjećao kada bi mi na biletarnici rekli "Nema više karata." Ipak, to nije bio slučaj sa "Tango- o junacima i ljubavi". Rediteljka Kristina je unaprijed znala da će se zbog velikog interesovanja tražiti karta više, i usaglasili smo se da će svi zaniteresovani moći da prisustvuju premijeri. Rodni grad, puna sala i uspješna premijera- srećan sam i zadovoljan, kao i čitava ekipa predstave".

Uskladiti privatni život sa poslovnom stranom nije uvijek lako, ali njemu i to ide od ruke.

"Osoba sam koja razdvaja privatno od poslovnog! S obirom da sam na početku, trudim se da u svom poslu budem što profesionalniji, jer posao mora da se radi najbolje. U predstavi sam imao priliku da sarađujem sa svojim vršnjacima, ali i starijim kolegama koji su mi uvijek primjer, da je iskustvo u svakoj sferi života – vrijedno. Biću iskren, i reći da me je posebno obradovalo učešće operske pjevačice Bojane Marković, u čiji se glas svaki put zaljubim nanovo. Zbog takvih detalja volim ovaj posao, jer je faktor iznenađenja uvijek prisutan. Kada postoji lijep odnos sa kolegama, to mi je posebno drago", priča Ognjen.

Kada je riječ o stanju u kulturi u našoj državi, on je optimista.

"Stanje je vrlo skromno, ali to nije razlog da se okrene glava od kulturnih dešavanja. Bitno je da kulturnih dešavanja ima, i mislim da ako iko treba da se angažuje po pitanju toga, to smo mi – mladi. U posljednje vrijeme, svjedoci smo većeg broja kulturnih dešavanja u državi, što je naravno – ono što vrijedi i za šta treba svi da se zalažemo", kaže ovaj mladi umjetnik.

Zadatak svih ljudi koji istinski vjeruju u svijetlu budućnost čovjeka kao jedinke i vrste, je da rade na tome da umjetnost dobije svijetlo mjesto koje joj pripada u društvu.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – akcija „Do zadnjeg daha“, drama „Van sezone“ i anime „Blue lock the movie- epizoda Nagi“.