Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

VIDEO: Film “Obrati pažnju” pobjednik takmičenja u amaterskom filmskom stvaralaštvu za mlade

640058a6415343b82e7d2e75a4b89cc3
vijesti.me
  • Autor onogost.me
  • 01.11.2017. u 12:32

Pobjednik takmičenja u amaterskom filmskom stvaralaštvu za mlade „Krik“, koje je organizovala neformalna grupa mladih Ekonomsko ugostiteljske škole iz Nikšića „Mi to možemo“, je Vuk Peković, učenik trećeg razreda pomenute škole.

Njegov film pod nazivom  „Obrati pažnju“, po ocjeni tročlanog žirija u sastavu Sead Šabotić, filmski i TV reditelj, dr Nataša Krivokapić, profesorica sociologije na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, i Kerim Međedović, iz Agencije za lokalnu demokratiju, najbolji je od sedam . pristiglih. Vuk je nagrađen sa 200 eura, dok su druga dva mjesta osvojili filmovi učenika trećeg razreda nikšićke gimnazije „Stojan Cerović“. Luki Vučiću, za film „Izgubljeni u realnosti“, pripalo je stotinu eura, dok je Darko Savićević nagrađen sa 50 eura za film „Depresija“.

 

 

Pobjednički film govori o vršnjačkom nasilju, a autor je kazao da trenutno sa Omladinskim klubom Nikčić radi na projektu koji se tiče te teme.

“Filmom sam želio da poručim da smo svi različiti, da se toga ne treba stidjeti i da to nije i ne treba biti razlog za nečije odbacivanje, ignorisanje ili maltretiranje. Ideja je potekla od školske sredine jer se ovakvi primjeri viđaju kroz školu”, kazao je Vuk “Vijestima”.

Učestvovao je i na takmičenju “Mladi ekoreporteri” gdje je takođe osvojio prvo mjesto.

 

 

“Cilj ovog takmičenja je pokretanje mladih na aktivizam kroz neki vid umjetnosti. Razne teme, mnoštvo kreativnosti i sjajni radovi karakterisali su ovogodišnje takmičenje. Smatram da takmičenje ima budućnost i nadam se njegovom razvijanju i proširivanju”, kazao je jedan od organizatora takmičenja Darko Daković, učenik trećeg razreda Ekonomsko-ugostiteljske škole.

Vjeruje da je pomenuto takmičenje samo početak aktivizma mladih, da će isto postati tradicionalno i da će dovesti do promjena.

“Mladi nijesu u hibernaciji, samo ih je potrebno zainteresovati. Često me pitaju zašto ‘Krik’. Odgovor je jednostavan – on označava onaj vapaj za promjenom. Nažalost,  često taj vapaj nije dovoljno glasan i sve ono što mladi vide, stariji ne čuju”, kazao je Daković.

 

 

Tamara Miljanić, profesorica sociologije u školi iz koje je “odjeknuo krik” kazala je da je dužina trajanja filma, po propozicijama, bila maksimalno sedam minuta, kao i da su autori pristiglih filmova iz Gimnazije i Ekonomsko ugostiteljske škole.

“Namjeravamo da posjetimo sve škole i prikažemo tri pobjednička filma kako bismo i dalje afirmisali mlade ljude da raspravljaju, govore šta im se sviđa a šta ne i da daju svoj sud“, kazala je Miljanić.
Projekat „Krik – takmičenje u amaterskom filmskom stvaralaštvu za mlade" finansiran je od strane lokalnog fonda za mlade Agencije za lokalnu demokratiju.

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Promocija zbornika "Mozaik", Književnog kluba "Poenta poetika", biće upriličena večeras u "Zahumlju", sa početkom u 19 časova.