Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Vlada usvojila informaciju o projektu „Nikšić 2030: Evropska prijestonica kulture“

onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 03.10.2024. u 15:53
Vlada Crne Gore usvojila je informaciju o projektu „Nikšić 2030: Evropska prijestonica kulture“.

Evropska prijestonica kulture je inicijativa Evropske unije koja je započeta 1985. godine i predstavija jedan od najambicioznijilh kulturnih projekata u Evropi.

Cilj je promocija raznolikosti bogatstva evropskih kultura i isticanje osobina koje dijele, uz podršku međusobnom razumijevanju, interkulturnom dijalogu i osjećaju pripadnosti zajedničkom kulturnom prostoru.

Prestižna titula Evropska prijestonica kulture stiče se na period od godinu dana, a svake godine su nosioci najmanje dva grada iz država članica Evropske unije.

Podsjetimo, opština Nikšić je pripremila kandidaturu, a iz Vlade navode da ovaj projekat donosi značajnu korist za grad, regiju i državu u kojoj se nalazi i to na kulturnom, edukativnom, socijalnom, ekonomskom i turističkom planu.

"Ovaj koncept predstavija Nikšić kao mjesto susreta različitih kultura i stilova. Ideja Otvorenog grada je u skladu sa principima Novog evropskog Bauhaus-a: Otvoreni grad je lijep, inkluzivan i održiv grad, grad u kome su svi jednaki i svi imaju priliku zakreativni razvoj", piše u saopštenju.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu četiri nova filma – komedija “Male šape na velikom putovanju”, drama, akcija “Džoker: Ludilo u dvoje”, triler “Genijalna prevara” i drama “Bauk”.
    U koncertnoj sali Muzičke škole "Dara Čokorilo" večeras, u 19 časova, biće upriličeno novo izdanje projekta "Imaginarijum". Tema jedanaeste sesije koja će biti obrađena je "Slika, književnost i pozorište", sa gošćom Vidom Ognjenović, književnicom i rediteljkom.
    Promocija zbornika "Mozaik", Književnog kluba "Poenta poetika", biće upriličena večeras u "Zahumlju", sa početkom u 19 časova.