Autor: onogost.me
Foto: cdm.me
15:25
8.10.2019.

Završen Međunarodni festival gitare u Nikšiću

Nakon četiri dana posvećena muzici, izvođaštvu na gitari, španskim umjetnicima i kulturi uopšte, završen je i četranesti Međunarodni festival gitare Nikšić.


I ove godine obilježio ga je spoj iskustva i mladosti. Brojna publika koja je ispratila sva festivalska dešavanja uživala je podjednako i u nastupima poznatih svjetskih umjetnika i u izvođenju učenika i studenata i cijele Evrope.

“Zaista smo zadovoljni što smo imali programe koji su privukli publiku u tako velikom broju, počevši od prepune dvorane na otvaranju koje je generisalo energiju i pažnju i na svim ostalim programima. Uspjeli smo da uspostavimo i segmente festivala koji su važni, oism za publiku, i za izvođače i stvaraoce koji dolaze iz naše zemlje ili iz regiona. Naši programi su pokazali da postoje mladi ljude koji vole klasičnu muziku i gitaru. Jedna od naših misija je da nastavimo sa još raznovrsnijim i sadržajnijim programom na najvišem umjetničkom nivou”, kazao je Danijel Cerović, umjetnički direktor festivala, sabirajući utiske.

Nakon spektakularog otvaranja uz Crnogorski simfonijski orkestar (dirigent Nada Matošević Orešković) i premijerno izvođenje Kanjizaresovog „Meditaranskog koncerta“ u Crnoj Gori, uslijedio je nastup gitarskog dua. Na velikoj sceni Nikšićkog pozorišta nastupili su španski virtuozi – Huan Karlos Gomez i Huan Manuel Kanjizares, koji su u Nikšić oživjeli atmosferu i strast flamenko muzike.

U istom duhu festival je nastavljen i tokom treće večeri tokom poetsko-muzičkog performansa posvećenom španskom pjesnku Lorki, koji su realizovali mladi pjesnici Književnog kluba „Poenta poetika“ i učenici Muzičke škole „Dara Čokorilo“. Bilo je to veče tokom kog je publika uživala u faruko plesu, Lorkinim stihovima, izvođenju Lorkinih kompozicija, ali i imala priliku da čuje manje poznate i interesantne podatke o životu i djelu jednog od najintrigantnijih pjesnika u istoriji svjetske književnosti.

Mladost i talenat i u samoj završnici festivala. Na posljednjoj večeri, 7. oktobra, u sali JU „Zahumlje“ nastupili su studeni gitare iz prestižnih muzičkih akademija iz Pariza, Strazbura, kao i iz Sarajeva, odnosno sa Cetinja. Djela koja su komponovali ili inspirisali španski umjetnici izvodili su: Mina Milenković i David Marton (Cetinje), Vasilije Toljić (Strazbur), Dragan Martinović (Pariz) i sarajevski Ammar Tarik Duo, kog čine Tarik Kamarić i Ammar Biser.

“Velika je čast za mene da budem na ovom festivalu, zato što mi je on od mladih dana pomogao a muzički uzrastam, budući da sam svake godine dolazio na koncerte. To što sam tu čuo je možda i najviše zaslužno što sam danas tu gdje jesam”, rekao je Vasilije Toljić, mladi Nikšićanin koji se danas usvršava na Muzičkoj akademiji u Parizu.

Slogan ovogogodišnjeg festivala ¡Viva España! čuo se kroz svaku notu, tokom svojevrsnog praznika gitare – kako publika voli da zove festival koji Nikšić već 14 godina čini svijet u malom, koji je i ove godine opravdao očekivanja, ali i najavio još veće i bolje jubilaarno, petnaesto izdanje.

 

Izvor: CdM

Ostale vijesti iz kategorije

 • 13:18
  19.1.2020.

  Vesna Parun (1922-2010) bila je žena pjesnik, ali ne i žena muškobanja. Žena nerodilja, ali ne i žena nemajka. Ljubavnica, ali ne i preljubnica. Žena otpor i žena prekor.

 • 07:44
  19.1.2020.

  Posljednji dan ove sedmice u bioskop Cinema 213 donosi pet filmova.

 • 07:32
  18.1.2020.

  Na današnjem repertoaru bioskopa Cinema 213 je pet filmova.

 • 10:03
  17.1.2020.

  Nikšićko pozorište je prošle godine kroz redovne mjesečne repertoare iz tri produkcije, pozorišne, filmske i muzičke, realizovalo 130 programa, a ostvarenu programsku koncepciju pratilo je oko 40 hiljada gledalaca, kazao je “Vijestima” direktor te ustanove Zoran Bulajić.