Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Grbović: 2015. je godina finansijske stabilizacije i značajnih investicija

koktel_01
  • Autor onogost.me
  • 28.12.2015. u 12:56

Na tradicionalnom novogodišnjem koktelu koji lokalna uprava organizuje, prvi čovjek opštine, Veselin Grbović, danas je u Sportskom centru sumirao učinak u godini na izmaku i najavio planove za narednu. 

Kako je ocijenio Grbović, godina koju su na globalnom planu obilježli brojni sukobi, za Crnu Goru bila je  godina puna uspjeha, što se posebno ogleda u pozivnici za članstvo u NATO.

Kada je u pitanju Nikšić, Grbović  je, prije svega, zadovoljan finanasjiskom stabilizacijom lokalnih finansija.

„ Lokalna uprava je postigla dobre rezultate u 2015. godini, iako je prije dvije ipo godine zatekla jednu dosta tešku finansijsku situaciju. Milslim da smo sve to uspješno prebrodili i uspjeli da stabilizujemo lokalne finansije. Isplatili smo pet zaostalih plata, redovno isplaćujemo poreze i doprinose, a i reprogramirali smo one zaostale. Takođe smo reprogramirali i komercijalne kredite tako da sada imamo mjesečnu obavezu od oko 100.000 eura, a koja je prije toga iznosila 250.000 eura. Znači da smo na godišnjem nivou, u odnosu na prije, obezbijedili 1,8 miliona eura za neke buduće investicije“, istakao je Grbović i podsjetio da su isplaćene otpremnine od 10.000 eura za 106 radnika koji su se prijavili za dobrovoljni prestanak radnog odnosa, te da su isplaćene i sve stipendije prema studentima, partijama i fizičkim licima.

„Milsim da nam je likvidnost ponajbolja u Crnoj Gori i sa time treba da se dičimo i da smo ponosni, ali to svakako ne znači da smo riješili sve probleme“, jasan je Grbović.

Kako je kazao, budžet nije ogrmoni da se mogu planirati neke velike investicije, ali je loklana uprava kroz neke druge modele pokrenula investicioni zamah u opštini. Među važnim projektima koje ja nabrojao su i kolektor otpadnih voda, vrijedan 16,5 miliona eura, čime je riješen jedan od najvećih ekoloških problema u Crnoj Gori. Tu je i prečistač koji je uradila pivara Trebjesa. Zatim je završena i zgrada pozorišta kroz koju je tokom godine prošlo oko 30.000 gledalaca, što je podatak kojim bi se, kako je naveo on, podičile i mnogo veće pozorišne kuće.

„ Tu je i rekonstrukcija bazena za šta je na donatorskoj večeri obezbijeđeno je 1,2 milina eura. Očekujemo u aprilu završetak radova na bazenu koji će moći da koriste svi naši sugrađani, ali i naši vaterpolisiti za potrebe priprema i odigravanja zvaničnih mečeva. Rekonstruiše se i biviše Dom vojske, gdje će nići Tehnopolis i gdje se očekuje zaposlenje dosta mladih Nikšićana, prije svega visokoškolaca. Završili smo i treću fazu aerodroma na Kapinom polju. Završeni su toranj i upravna zgrada i aerodrom je praktično osposobljen za primanje aviona do 80 sjedišta. Očekujemo da nađemo kvalitetenog partnera i valorizujemo ovu našu prednost koju imamo u vazdušnom saobraćaju“, naglašava Grbović.

On je posebno zadovoljan što su brojni privatnici takođe pokrenuli niz investicija. Tu prije svega misli na izgradnju poslovnog centra preko puta zgrade opštine koji bi trebalo da se završi naredne godine, kao i poslovni objekat  kod pijace.  Od velikih infrastruktirnih prijekata važnih za državu i opštinu on je naveo i gradnju 26 vjetrenjača na Krnovu.

Novi gradski trg u fokusu za 2016. godinu

Kada su u pitanju planovi za narednu godinu Grbović sa ponosm ističe projekat rekonstrukcije gradskog trga.

„ Mislim da je trg zaslužio da bude najljepši u Crnoj Gori. Projekat je uradila naša agencija za projektovanje i očekujem tokom godine da se raspiše tender i da krenemo sa tim radovima“, poručuje on.

Zahvaljujući dobroj saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja on je podsjetio na dva velika projekta koja bi trebalo da se završe do kraja naredne godine, a to su izgradnja zgrade za penzionere i izgradnja Doma za stare pod Trebjesom, koji se radi u saradnji sa Evropskim regionalnim fondom na mjestu bivšeg garnizona vojske.

Dobra saradnja loklane uprave i Ministarstva poljoprivrede ogleda se u izgradnji nekoliko vodovoda, a kako je kazao, naredne će godine i mještani Lukova dobiti vodu.

„Ministarstvo pljoprivrede je dalo značajan broj kredita preko projekata  MIDAS i Ipard, a ovih dana je Mesna industrija Goranović dobila kredit iz Abu Dabi fonda. Zatim, tu je Nikšićki mlin, koji je u Danilovgradu pokrenuo neke velike poljoprivredne objekte koji godinama nijesu radili, a to je prije svega fabrika stočne hrane , mlin i pogon za proizvodnju jaja. To su pogoni koji su značajni za Crnu Goru i čime se praktično smanjuje ogromni uvoz koji je rađen u Crnoj Gori po pitanju ovih proizvoda“, istakao je Grbović.

On je zadovoljni što radi Željezara i što će Crna Gora imati rast bruto društvenog proizvoda za 4,3 odsto, zahvaljujući tursističkoj sezon i i većoj industrijskoj proizvodnji i to zbog rada KAP-a i Željezare, što, kako kaže, govori da su opozicija i pojedinci na vlasti imali pogrešnu želju da se ugase ovi kolektivi.

Grbović je najavio i da će se u narednom periodu naći i novi partner za hotel Onogošt, te da se očekuje značajna investicija i u njegovu rekonstrukciju i zaposljnje većeg broja radnika.

On je najavio i rekonstrukciju puta od Petrovića do Vraćenovića, izgradnju 2 km puta treće trake prema Trubjeli  i proširenje treće trake od Vilusa do granice prema Trebinju.

Na kraju se osvrnuo na manjak prihoda koje, kako je istako, opština nikako od ostvari na račun koncesija za vodu. 

„ Na nama je da u narednoj godini pokušamo da ostvarimo prihode od  koncesija na vodu od EPCG i od koncesija za vode Bilećkog jezera. Imamo obećanje da ćemo konačno i to riješti dogovorom sa partenrima iz Republike Srpske, jer bi time izbjegli arbitraže“, zaključio je Grbović. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Crna Gora treba pod hitno da otkloni nedostatke u pravnom okviru koji reguliše finansiranje političkih kampanja, partija i njihovih subjekata, a na osnovu posvećenosti koju je izrazila Vlada uz međustranačku podršku Parlamenta.