Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Grbović i Jasavić razgovarali o problemima Nikšićana

porodicank
CdM
  • Autor onogost.me
  • 29.03.2016. u 16:29

Stanari nikšićke zgrade “Desetka” kojima je isključena struja, dobiće je narednih dana, rekao je predsjednik opštine, Veselin Grbović tokom sastanka sa potpredsjednicom Pozitivne Crne Gore, Azrom Jasavić. 

Grbović je, kako se navodi u saopštenju Pozitivne, najavio i razgovor sa ministarkom rada i socijalnog stranja, Zoricom Kovačević povodom situacije u kojoj se nalaze bivši radnici HTP Onogošt.

Saopštenje Pozitivne Crne Gore prenosimo u cjelosti:

Zamjenica predsjednika Pozitivne Crne Gore i poslanica Azra Jasavić se sastala sa predsjednikom Opštine Nikšić Veselinom Grbovićem  kako  bi dobila informacije o tome na koji način lokalna uprava može pomoći građanima i radnicima, koji su  upoznali poslanicu sa svojim problemima na danu Otvorenih vrata Pozitivne.

Nakon što je posjetila naselje Trudbenik u kojem žive višečlane porodice u teškim uslovima i stanju materijalnih potreba, Jasavić se sastala sa predsjednikom Opštine i dodatno ga upoznala sa problemima koje su iznjeli mještani pomenutog naselja.  Predsjednik Opštine je kazao da lokalna uprava vodi uredno evidenciju o porodicama teškog socijalnog stanja koje žive na više lokacija u gradu i da se trude shodno mogućnostima i nadležnostima da izađu u susret njihovim problemima. 

Tokom sastanka, Jasavić je upitala predsjednika opštine na koji način može da se riješi problem stanara zgrade „Desetka“, koji su više od nedjelju dana bez struje kao i o problemima bivših radnika Hotela „Onogošt“ koji već duži niz godina ne mogu da ostvare pravo na penziju. 

Grbović je  upoznao Jasavić sa cjelokupnom problematikom stanara “Desetke” koja je imala nasljeđena dugovanja za električnu energiju i vodu, koja su sada regulisana  i kazao da očekuju da se u nekoliko narednih dana, prenosom vlasništva nad nepokretnosti na Opštinu i uvođenjem novih brojila zbog kojih je trenutno, prema njegovim riječima, isključena struja uključi svim stanarima koji posjeduju dokaz o pravnom osnovu za korišćenje smještaja. Takođe, predsjednik Opštine najavio je razgovor sa ministarkom rada i socijalnog stranja na kome će se između ostalog informisati o situaciji bivših radnika HTP Onogošt.

Na sastanku je ukazano na neophodnost usvajanja dva zakona, zbog kojih je onemogućeno funkcionisanje skoro svih opština, i to zakona o komunalnim djelatnostima, kao i o legalizaciji nelegalno sagrađenih objekata  kojim bi se poboljšao fiskalni kapacitet Opštine. Ono što je istaknuto kao dodatan problem grada jeste i koeficijent po kojem se obračunava naknada za korišćenu vodu za EPCG koji je 25 puta manji u odnosu na druge zemlje u okruženju, te stoga umjesto da se od Elektroprivrede ubira po tom osnovu 2 miliona eura prihoda godišnje, Opština dobija 200 hiljada eura.

Predsjednik Opštine je upoznao Jasavić sa budućim projektima grada, planiranom dinamikom za uređenje parking prostora i ulica gradskih kvartova kao i pregovorima o mogućem  rješenju  za Dom Revolucije. Takođe saopšteno je da će Tehnopolis početi sa radom krajem maja.

Sagovornici su se saglasili da su ovakvi sastanci  korisni, jer iskazuju spremnost svih političkih aktera na dobru saradnju i razmjenu imformacija u cilju iznalaženja što kvalitetnijeg rješavanja problema opštine.

izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Poslanički klub DPS-a u znak protesta zbog odlaganja premjerskog sata u subotu, spriječio je održavanje istog. Poslanici DPS-a su blokirali govornicu. Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je kazao da DPS ne dozvoljava održavanje premijerskog sata, te da će novi biti zakazan za 19. jul. Premijer Milojko Spajić danas je trebalo je da odgovara na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.
Premijer Milojko Spajić odgovaraće danas u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu.