Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Istijanović: Ulagati u seoske puteve zbog razvoja poljoprivrede

13281723_10205075663651574_344518016_n
Demokrate
  • Autor onogost.me
  • 25.05.2016. u 15:00

Milica Istijanović, članica Glavnog odbora Demokratske Crne Gore, skrenula je pažnju na loše stanje putne infrastrukture u sjevernom dijelu Crne Gore, naročito u opštini Šavnik.

''Putevi u pojedinim selima i katunima su u veoma lošem stanju. U šavničkoj opštini već sada ima mladih i perspektivnih poljoprivrednika kojima je neophodan asfaltni put zbog bolje komunikacije, jer mlade ljude treba zadržati na selu, a dobro nam je poznato da bez razvoja sela i seoskog turizma nema ni razvoja opštine, a ni države. Ulaganje u infrastrukturu je ulaganje u budućnost. Prošle godine, na sastanku građana u mjesnoj zajednici Bijela, prisustvovao je i  predsjednik Opštine, gospodin Vujačić i obećao da će popraviti katunske puteve, vodosnabdijevanje, pojilišta za stoku, da će obezbijediti cijevi i uraditi most u mjestu Suvodo, prema katunu Štirni do, i još mnogo toga. Međutim, od svega što je obećao, nasut je samo jedan dio puta. Mještani Šavnika umjesto pomoći dobijaju samo obećanja za koja su svjesni da neće biti ispunjena'', navodi se u saopštenju.

Ona je dodala da je asfalt na relaciji Šavnik - Bijela i Kruševice - Krnovo na više mjesta oštećen i da je potrebna hitna sanacija.

''Takođe, treba obezbijediti mreže zbog svakodnevnih odrona na mjestima Žuta greda i Ždrijelo, prema Dužima i Bijeloj. Veliki problem u gotovo čitavoj opštini, koji treba spomenuti, su putevi obrasli drvećem, pa se automobili iz suprotnog smjera i ne vide, tako da bi putari moraali biti mnogo aktivniji. Međutim, koliko je nama poznato oni čiste put jednom godišnje, i to obično bude u jesen'', skreću pažnju Demokrate.

Oni ističu da infrastrukturu puteva treba poboljšati u cijeloj Crnoj Gori, a naročito u ruralnim područjima, kako bi se povećala bezbjednost postojećih putnih pravaca, ali i poboljšala povezanost područja na lokalnom nivou.

Kako se navodi, putna infrastruktura je ključno pitanje za svaku lokalnu zajednicu. 

''Svjedoci smo da se u proteklih nekoliko godina ulaže u putnu infrastrukturu, ali sjeverni dio Crne Gore je zaboravljen, ili se minimalno ulaže u izgradnju i sanaciju postojećih puteva. Tako, imamo veliku podjelu na centralni dio (Podgorica) i južni dio (Budva, Bar) u koji se ulažu milionske investicije na jednoj strani i sjeverni dio, koji praktično kupi „ostatke" investicija. Da ne pominjemo ruralne puteve, koji su zaboravljeni. Bez dobrih puteva i njihovog cjelogodišnjeg održavanja nema ni razvoja turizma ni poljoprivrede u sjevernoj regiji. Zbog zime, velikog mraza i obilinijih padavina, putevi na sjeveru podložni su oštećenjima i zbog toga treba imati plan za njihovu sanaciju. S obzirom na to da taj plan danas ne postoji, imamo utisak da se ne radi planski, nego da su izbori, bilo predsjednički, parlamentarni ili lokalni, glavni "okidač" za ulaganje i sanaciju putne infrastrukture. Zbog toga se kod građana utemeljilo mišljenje „ono što se završi pred izbore, završilo se", i do narednih izbora nema nikakvih ulaganja'', zaključuje se u saopštenju Demokrata koje potpisuje funkcionerka te stranke Milica Istijanović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sjednica Skupštine opštine Nikšić na kojoj će se, između ostalog, raspravljati o razrješenju predsjednika Opštine Marka Kovačevića zakazana je u četvrtak, 18. jula, sa početkom u 13 časova.
Poslanički klub DPS-a u znak protesta zbog odlaganja premjerskog sata u subotu, spriječio je održavanje istog. Poslanici DPS-a su blokirali govornicu. Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je kazao da DPS ne dozvoljava održavanje premijerskog sata, te da će novi biti zakazan za 19. jul. Premijer Milojko Spajić danas je trebalo je da odgovara na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.