Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
15:09
2.4.2019.

Lalatović: Aktuelni režim doprinio da sjever bude sredina “bogatih siromaha”

Kako Monstat kaže, a nije prvoaprilska šala, sa sjevera Crne Gore odlazi se “sigurnim koracima” u jednom smjeru! Zahvaljujući nakaradnoj politici, manjku znanja i nedostatku vizija, sem prirodnih resursa, sjeverni i centralni dio gubi i onaj najvažniji a to su ljudski resurs!, kazali su iz Opštinskog odbora Pokreta za promjene (PzP) i Demokratskog fronta (DF) povodom podataka Monstata o migracijama i demografskim kretanjima u centralnom i sjevernom dijelu Crne Gore.


Odlazak stanovništva, uglavnom mlađe godišnje dobi, kako se navodi u saopštenju koje potpisuje Arsenije Lalatović, pokazuje da mladi ljudi u borbi i želji za egzistencijom idu ka Podgorici, a ogroman broj naših građana ide i u inostranstvo, kako bi vezao sudbinu za sredine koje daju šansu za egzistenciju i život dostojan čovjeka.

S druge strane svjedoci smo, dodaje, da stanovništvo stari, a time i osnovni resurs za eventualno oživljavanje sela i gradova, sa akcentom na sjeverni region države.

“Nemogućnost zapošljavanja, partitokratija, mala primanja, hronična nezaposlenost, korupcija, rad na crno su osnovni razlozi što građani napuštaju rodna ognjišta i što idu u druge sredine i države. Nažalost, svjedoci smo da je aktuelni režim, svojim odnosom i nepromišljenim pristupom, doprinio da sjever države umjesto da bude bogat i prosperitetan, zapravo bude sredina "bogatih siromaha", koji pored svih resursa, vode, vazduha, energetike i drugih potencijala, zapravo predstavlja oazu siromaštva, kao i feud pojedinih struktura, koje je na površinu donijela kumovsko rođaka struktura, novokomponovane "biznis elite”, smatra on.

I u ovim situacijama, kako ističe, svjedoci smo da je po srijedi uglavnom otimačina i neznanje, kao i “začarani krug onih koji žive od sistema i kojima je rođaštvo i članska karta režima osnovna viza uspjeha”.

“Isto tako pitamo se da li ima ko da vjeruje do kraja zvaničnoj statistici i da li ove brojke realno oslikavaju stanje u državi? Da li je broj naših građana na nivou statistike, pa makar i Monstatove, ili je mnogo veći? Da li su procjene koje kažu da u odnosu na popis iz 2011. godine, da u centralnom i sjevernom dijelu u svakom trenutku ima manje od jedne četvrtine stanovništva, a u nekim opštinama čak i više? Da li su tačne prognoze da za nekih dvadesetak do trideset godina broj stanovnika će biti manji i do pedeset hiljada?”, pitao je on i dodao da je odgovor na ova i slična pitanja teško pronaći.

Isto tako, kaže, priča o demografskoj politici govori da ona suštinski ne postoji.

“O kakvoj demografskoj politici se može uopšte govoriti, kada se djeci uzima dječji dodatak, a majkama sa troje djece pravo na naknadu, koje je u mnogim slučajevima, pogotovo na sjeveru, bilo jedini izvor prihoda?! Šta reći o stimulativnim mjerama kao i o činjenicama da pravo na rad je uglavnom misaona imenica a i oni koji imaju mogućnost da rade, rade uglavnom za lizalice, bez osiguranja i sa mobingom, kao sjenkom koja ih u stopu prati!”, dodao je on.

Pokret za promjene i Demokratski front, prema Lalatovićevim riječima, čvrsto vjeruju da je ključ rješenja  “u promjeni bolesnog sistema tj. u promjeni režima!”.

“Isto tako ključ leži u decentralizaciji i humanom pristupu ljudskim resursima! Ključ leži u novim investicijama i novoj ekonomskoj politici! Ključ leži u zaštiti interesa radnika i građana, kao i u međusobnom povjerenju prema institucijama! Ključ leži u građankama i građanima, koji će vjerujemo, čvrsto reći "ne" zatvorenom sistemu i veliko "DA" promjenama”, poručio je on.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:09
  19.6.2019.

  Održana je osma Opštinska izborna konferencija DPS-a Plužina na kojoj je izabran novi Opštinski odbor od 30 članova.

 • 10:54
  18.6.2019.

  Jedan čovjek je privatizovao državu, prodao je sve što se može prodati, udario je i na crkvu, a mi smo se večeras okupili, u njegovom rodnom gradu, da mu poručimo da je gotov, istaknuto je na protestnom skupu pokreta “Do slobode” održanom sinoć u hotelu “Jugoslavija”, kojem je prisustvovalo pedesetak pristalica.

 • 08:20
  17.6.2019.

  Građanski pokret “Do slobode” organizuje protestni skup večeras u 20h, u sali hotela Jugoslavija.

 • 19:04
  15.6.2019.

  Na danas održanoj Opštinskoj izbornoj konferenciji DPS-a Šavnik izabran je odbor od 54 člana i 23 člana koji ulaze u sastav Opštinskog odbora po funkciji i čine novi Opštinski odbor koji ukupno broji 77 članova.