Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
08:26
1.2.2019.

Na glasačkim mjestima može se isticati jedino zastava Crne Gore

Na glasačkim mjestima za vrijeme izbora i referenduma, po Zakonu o državnim simbolima, ističe se zastava Crne Gore, te je, u skladu sa tim, potrebno jednoobrazno urediti biračka mjesta u Crnoj Gori, odgovorili su iz Državne izborne komisije Opštinskoj izbornoj komisiji Tuzi, koja je pitala da li za vrijeme izbora u Tuzima mogu da se istaknu na biračkim mjestima i nacionalna obilježja Albanaca i Bošnjak, piše Pobjeda.


“Polazeći od toga da je opština Tuzi jedan od simbola multietničnosti države Crne Gore i jedan od svijetlih primjera suživota pripadnika više vjera i nacija u našoj državi, tražimo izjašnjenje, odnosno mišljenje nadležnog državnog organa, da li postoji zakonska mogućnost da se, na dan izbora, u biračkim mjestima u opštini Tuzi, pored državne zastave istakne i nacionalno obilježje Albanaca i Bošnjaka”, navodi se u dopisu OIK-a Državnoj izbornoj komisiji.

DIK je Opštinsku izbornu komisiju Tuzi usmjerila na zakonske propise.

“Članom 16 stav 1 tačka 4 Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore propisano je da se zastava Crne Gore ističe na glasačkim mjestima za vrijeme izbora i referenduma. Pravilima o radu biračkih odbora propisano je: “Birački odbor će provjeriti da li je na biračkom mjestu istaknuta zastava Crne Gore..” Iz navedenog proizilazi da se na biračkim mjestima ističe zastava Crne Gore, te da je u skladu sa tim propisima potrebno jednoobrazno urediti biračka mjesta u Crnoj Gori”, navodi se u odgovoru DIK-a.

 

izvor: Pobjeda

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:19
  16.4.2019.

  OO Socijaldemokrata Nikšića održao je sjednicu kojoj su prisustvovali Ivan Brajović, predsjednik SD-a, Danilo Mirotić, generalni sekretar SD-a i menadžer OO SD Nikšića i Kenan Hrapović, član Predsjedništva SD-a.

 • 20:05
  15.4.2019.

  Predsjednici svih partija parlamentarne opozicije i predstavnici Pokreta “Odupri se-97000” razmotrili su sedmičnu aktivnost u okviru kreativno-medijskog i normativnog tima i aktivnosti na međunarodnoj afirmaciji građanskih protesta, saopšteno je danas iz Socijaldemokratske partije (SDP) koja je bila domaćin današnjeg sastanka. 

 • 11:06
  15.4.2019.

  Predstavnici organizacionog odbora pokreta „97.000 – Odupri se” i opozicionih subjekata sastaće se danas u hotelu Jugoslavija, u Nikšiću.

 • 12:17
  12.4.2019.

  Odbijanje našeg amandmana, koji se  odnosi da obaveza svake političke partije koja se finansira iz lokalnog i državnog budžeta bude isticanje crnogorske zastave na stranačkim prostorijama, a koje je predložio poslanik Andrija Popović, pokazatelj je da Vlada svojim odlukama nanosi štetu državnim simbolima, kazali su iz Crnogorske kulturne mreže.