Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
08:26
1.2.2019.

Na glasačkim mjestima može se isticati jedino zastava Crne Gore

Na glasačkim mjestima za vrijeme izbora i referenduma, po Zakonu o državnim simbolima, ističe se zastava Crne Gore, te je, u skladu sa tim, potrebno jednoobrazno urediti biračka mjesta u Crnoj Gori, odgovorili su iz Državne izborne komisije Opštinskoj izbornoj komisiji Tuzi, koja je pitala da li za vrijeme izbora u Tuzima mogu da se istaknu na biračkim mjestima i nacionalna obilježja Albanaca i Bošnjak, piše Pobjeda.


“Polazeći od toga da je opština Tuzi jedan od simbola multietničnosti države Crne Gore i jedan od svijetlih primjera suživota pripadnika više vjera i nacija u našoj državi, tražimo izjašnjenje, odnosno mišljenje nadležnog državnog organa, da li postoji zakonska mogućnost da se, na dan izbora, u biračkim mjestima u opštini Tuzi, pored državne zastave istakne i nacionalno obilježje Albanaca i Bošnjaka”, navodi se u dopisu OIK-a Državnoj izbornoj komisiji.

DIK je Opštinsku izbornu komisiju Tuzi usmjerila na zakonske propise.

“Članom 16 stav 1 tačka 4 Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore propisano je da se zastava Crne Gore ističe na glasačkim mjestima za vrijeme izbora i referenduma. Pravilima o radu biračkih odbora propisano je: “Birački odbor će provjeriti da li je na biračkom mjestu istaknuta zastava Crne Gore..” Iz navedenog proizilazi da se na biračkim mjestima ističe zastava Crne Gore, te da je u skladu sa tim propisima potrebno jednoobrazno urediti biračka mjesta u Crnoj Gori”, navodi se u odgovoru DIK-a.

 

izvor: Pobjeda

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:02
  23.8.2019.

  Ženska politička mreža (ŽPM), najavljuje kampanju "Vijek borbe za politička prava žena" u Crnoj Gori. Kampanju će, kako je saopšteno, obilježiti niz aktivnosti, povodom zahtjeva ŽPM da se unaprijedi izborno zakonodavstvo, i uvrsti set normi koje će omogućiti ostvarivanje političkih prava žena.

 • 12:20
  18.8.2019.

  Liberalna partija (LP) najoštrije je osudila skrnavljenje crkvene imovine i objekta Crnogorske pravoslavne crkve u Nikšiću.

 • 08:13
  17.8.2019.

  Opštinski odbor Demokratske partije socijalista(DPS) Nikšić i Socijaldemokrate (SD), najoštrije su osudili, kako navode, sramni vandalski čin, kojim je oskrnavljen objekat Crnogorske pravoslavne crkve u Nikšiću.

 • 13:27
  4.8.2019.

  Lokalna uprava se u prethodnom periodu manje bavila političkim temama, a više životnim problemima i zahtjevima lokalnog stanovništva, bez obzira na političku pripadnost, nalazila je najbolja moguća rješenja za osnovna životna pitanja, kazao je predsjednik Plužina Mijuško Bajagić, na današnjoj Svečanoj sjednici povodom obilježavanja dana te opštine.