Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nova: Moramo čuvati uspomenu na one koji su nas oslobodili

Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 02.11.2018. u 11:11

Opštinski odbor Nove srpske demokratije Nikšić, uputio je danas čestitku svim sugrađanima povodom sto godina od oslobođenja Nikšića u Prvom svjetskom ratu. 
 

“Nikšić su 2. novembra 1918. godine oslobodile komitske čete predvođene Jovanom Radovićem, i one su tom prilikom zarobile 86 oficira, 95 podoficira i 3.505 vojnika austrougarskih snaga koje su držale naš grad. U izvještaju komandantu Jadranskih trupa Radović piše da su se u borbi posebno istakli major Sava Lazarević i četovođe Boško Bojović i Spasoje Tadić, ”koji su sa srpskom državom i Jugoslavijom, izvršili zakletvu na ukrštenim bajonetima i proglasili kralja Petra za svog kralja još prije nekoliko mjeseci”. Komandant Jadranskih trupa je pozdravio uspjeh vojvode Radovića i izrazio mu punu zahvalnost za oslobođenje Nikšića: ”Ovo preduzeće izvršeno je tako lepo i tako smelo da mu nema ravne u istoriji partizanskog rata”. U Nikšiću je Radović postavio vlast: okružnog načelnika, komandanta mjesta, predsjednika Opštine, civilnog savjetnika i šefa gradske policije”, navodi se u saopštenju OO Nove.

Dalje se u obraćanju ističe da prilikom raspuštanja vojske kraljevine Crne Gore i njene kapitulacije 1916. godine mnogi Srbi iz Crne Gore nisu se pomirili sa takvom sudbinom i organizovali su se u komitskim četama, zakleli kralju Petru Karađorđeviću čija vojska nije bila raspuštena već se aktivno borila za oslobođenje i ujedinjenje, i pridružili se toj borbi u kojoj su oslobodili većinu gradova u Crnoj Gori.

“U tim veličanstvenim borbama za oslobođenje i ujedinjenje jedna od najljepših stranica jeste oslobođenje našeg grada. Zato moramo čuvati uspomenu na one koji su nas oslobodili austro-ugarskog okupatora i njihovo svijetlo djelo. Srećno nam 100. godina ponosa i slave”, zaključuje se u saopštenju. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj premijerskom satu.
Primjer Dragove Luke, gdje stanovnici revnosno mapiraju probleme, ali odgovor nadležnih uporno izostaje, najbolje svjedoči koliko je lokalna uprava u Nikšiću nesposobna i neznavena, kazao je Rajko Perović, odbornik Evropskog tima za Nikšić.