Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Pozitivna traži da se radnicima nikšićkih preduzeća daju penzije i zarade

onogost_10_novo
cdm.me
  • Autor onogost.me
  • 15.04.2016. u 16:17

Pozitivnoj Crnoj Gori za besplatnu pravnu pomoć obratili su se radnici HTP Onogošt, Metalca, Društvenog standarda i Fabrike Elektroda Plužine (FEP) zbog neostvarenog prava na penziju, neisplaćenih zarada i umanjenih penzija, pa će ta partija uputiti nadležnima zahtjeve kako bi se našao način da im se omogući da ostvare svoja zaslužena prava.

Kako su kazali, radnici Onogošta iako imaju preko 30 godina radnog staža ne mogu da ostvare pravo na penziju, jer je u obnovljenom postupku Fond PIO odbio njihove zahtjeve uz obrazloženje da se u njihovom slučaju ne može primjeniti član 197 L Zakona o penzijskom i invalisdkom osiguranju, jer država u vrijeme stečaja u Onogoštu nije imala vlasništvo. Po njihovim žalbama, ponovo treba da odlučuje Ministarstvo rada i socijalnog staranja. 

Skoro identična situacija je kod radnika Metalca kojima su ostale neisplaćene zarade, a za njih socijalnog programa nije ni bilo. Iz Pozitivne kažu da obećanja koja su dobili ostala su samo bez realizacije, a radnici i njihove porodice sa minimalnim penzijama, jer im je jedino povezan radni staž.

U lošoj situaciji našli su se i radnici Fabrike elektroda iz Plužina, koji su ostali bez posla i bez socijalnog programa. Sa preko 25 godina radnog staža našli su se na Zavodu za zapošljavanje gdje primaju po 77 eura naknade. Godine radnog staža kod ZZZCG se uračunavaju u prosjek pri sticanju prava na penziju, što će im kako kažu umanjiti ionako male penzije.

"Iz tog razloga Pozitivna će pažljivo analizirati dokumentaciju da ovi radnici oko 30 godina radnog staža ne postanu socijalni slučajevi u stanju materijalnih potreba", najavila je Pozitivna.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sjednica Skupštine opštine Nikšić na kojoj će se, između ostalog, raspravljati o razrješenju predsjednika Opštine Marka Kovačevića zakazana je u četvrtak, 18. jula, sa početkom u 13 časova.
Poslanički klub DPS-a u znak protesta zbog odlaganja premjerskog sata u subotu, spriječio je održavanje istog. Poslanici DPS-a su blokirali govornicu. Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je kazao da DPS ne dozvoljava održavanje premijerskog sata, te da će novi biti zakazan za 19. jul. Premijer Milojko Spajić danas je trebalo je da odgovara na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.