Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
12:55
5.3.2019.

Radnička partija istupila iz Demokratskog fronta: Nećemo da budemo ničiji privezak, puna podrška građanskim protestima

Radnička partija odlučila je da više ne bude dio Demokratskog fronta, kazao je na današnjem presu Janko Vučinić, predsjednik Radničke partije.


“Glavni razlog za donošenje ovakve odluke je taj što Demokratskim frontom upravlja Predsjedništvo DF-a u kojem mi ni posle dve i po godine od sticanja parlamentarnog statusa nemamo predstavnika, tako da smo dovedeni u situaciju da se moramo povinovati odlukama koje se donose bez našeg učešća u donošenju tih odluka”, objasnio je Vučinić.

Kako je kazao, s obzirom da predstoje burna dešavanja na političkoj sceni u Crnoj Gori, ne žele da učestvuju u realizaciji odluka koje se donose bez njihovog učešća, kao ni da snose odgovornost za takve odluke.

“Takođe je Predsjedništvo Radničke partije ocijenilo da smo u Demokratskom frontu potisnuti od ostalih konsnstituenata, marginalizovani, svedeni na status priveska, što niko od nas, počev od mene kao predsjednika partije, pa do poslednjeg člana i simpatizera, ne pristaje da budemo jer Radnička partija ima snage i kapaciteta da ne budemo ničiji privezak”, jasan je on dodajući da nakon izlaska iz DF-a žele da zadrže dobar i prijateljski odnos sa svim njihovim poslanicima i političkim organizacijama.

Naglasio je da se nada da će svi zajedno biti dio jedinstvenog opozicionog bloka koji će zajedno sa protestantima prouzrokovati pad režima.

“Radnička partija je i bila u DF-u zbog tog cilja, a izvjesno je da je sada sazrio pravi trenutak za ostvarenje tog cilja, za šta je potrebno jedinstvo svih političkih subjekata i ovom prilikom pozivamo sve opozicine partije na ostvarenje tog jedinstva”, dodao je Vučinić.

Kako je istakao, njegova partija se slaže sa zahtjevima koje su na poslednjem građanskom protestu čuli od organizatora, a koji traže ostavke najviših državnih funkcionera. Rekao si da je to glas naroda koji se mora uvažiti.

“Radnička partija će svoj dalji samostalni rad nastaviti uz bojkot parlamenta koji je potpuno izgubio legitimitet i pretvorio u brbljaonicu i štampariju zakona po volji oligarhijske i autokratske vlasti, a na štetu naroda na čije donošenje se ne može uticati”, naglasio je on.

Što se tiče drugog zahtjeva, prema riječima Vučinića, takođe dijele mišljenje da je besmisleno izlaziti na izbore koji bi bili u režiji DPS-a, te da bi jedino izašli na one koje bi pipremila tehnička Vlada posle pada režima.

“Radnička partija daje punu podršku organizatorima građanskih protesta, nudimo im svu pomoć koliko je to u našoj mogućnosti i koliko oni budu zahtijevali od nas, vodeći računa da ni u kom slučaju ne naručimo njihov građanski mirni karakter ili da politički profitiramo i ometamo te proteste”, rekao je Vučinić i poručio da, ukoliko ne budu date tražene ostavke najvećih državnih funkcionera, će se okupiti 16. marta i neće se razilaziti dok se to ne dogodi.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:05
  17.5.2019.

  Radnička partija pruža punu podršku mještanima Bukovice u odbrani istoimene rijeke koju namjeravaju uništiti gradnjom minihidroelektrane niko drugi nego predsjednik države sa svojim bliskim rođacima, istakli su iz ove partije.

 • 09:07
  17.5.2019.

  Na sjednicama Izvršnog i Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista Nikšić predložena je i jednoglasno usvojena lista kandidata za novi sastav Opštinskog odbora.

 • 14:43
  15.5.2019.

  Poslanik i potpredsjednik Demokrata, Momo Koprivica, potpredsjednik Opštinskog odbora Demokrata Nikšić Nemanja Vuković, kao i odbornici Demokrata u Skupštini opštine Šavnik Momo Krsmanović i Milanko Ašanin, te odbornik Demokrata u Skpštini opštine Žabljak Zdravko Krstajić, sa brojnim članovima opštinskih odbora Demokrata iz Nikšića, Šavnika i Žabljaka, i ovog puta su pružili podršku građanima Šavnika, koji su se danas okupili kako bi ponovo izrazili nezadovoljstvo planiranom izgradnjom dvije mini hidroelektrane i zaustavili radove koji vode devastaciji rijeke Bukovice i obalnog područja.

 • 12:09
  1.5.2019.

  „Da radnik ne bude rob!“ - slogan je drugog redovnog Kongresa Radničke partije održanog danas u hotelu Jugoslavija.