Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Raičević: Nikšić doživio sunovrat

pzp_vladan
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 28.04.2016. u 17:13

Funkcioner Pokreta za promjene i odbornik  Domokratskog fronta u nikšićkom Parlamentu Vladan Raičević ocijenio je da je grad doživio više nego očigledan preobražaj što je samo drugo ime za, kako je istakao,  industrijski, kulturni, a samim tim i duhovni sunovrat.

On se u saopštenju osvrnuo na period razvoja, kojim se, kako je rekao, nije mogla pohvaliti nijedna opština u tadašnjoj zajedničkoj državi.

‘'Činjenice govore da se ovaj grad, uporedo sa razvitkom u finansijski stabilan i moderan industrijski centar, od varoši sa veoma malim brojem stanovnika, preobrazio u drugu po brojnosti opštinu u Republici Crnoj Gori. Dakle, simultano sa jačanjem privrednih potencijala i njihovom adekvatnom eksploatacijom, broj žitelja Nikšića se udvostručio, a statistika pokazuje čak i da je broj zaposlenih u tom periodu bio veći od broja stanovnika prije industrijske i kulturne renesanse’’, rekao je Raičević i dodao da je 10.00 učenika i srudenata iz tog perioda najbolji dokaz nekadašnjeg, a sada zaustavljenepg prosperiteta.

On je napomenuo da je tada Opština Nikšić svojim proizvodnim kapacitetima na polju crne metalurgije, elektroprivrede, rudarstva, pivne industrije, šumarstva i drvoprerade, poljoprivrede, metaloprerade; objektima i drugim sredstvima rada iz oblasti trgovine, ugostiteljstva i građevinarstva, te odgovarajućom obrazovnom, socijalnom i zdravstvenom politikom doprinijela da funkcionisanje lokalnog sistema bude na zavidnom nivou.
 
Danas, kako je rekao, neosporna je činjenica da se srlja u sve veća zaduženja, a najviše zabrinjava što se pomjeranje sa mrtve tačke čak ne nazire.
 
‘’Nakon ustoličenja Demokratske partije socijalista devedesetih godina prošlog vijeka, kao uvertira apsolutnom privrednom krahu, uslijedilo je kontinuirano propadanje grada, propraćeno diletantskim obnašanjem dužnosti opštinskih vladajućih garnitura. Kao rezultat djelovanja nesavjesnog rukovodstva nameće se problem sve značajnijeg broja mladih koji, u potrazi za kvalitetnijom egzistencijom, nepovratno odlaze iz Nikšića, te uopšte uzev, duhovna bijeda, uzrokovana neznanjem predstavnika struktura u posjedu vlasti’’, naveo je Raičević u saopštenju za javnost.
 
On je optužio aktuelnu vlast za štetne privatizacije, izdvojivši Elektroprivredu Crne Gore, Rudnike boksitai i Željezaru Nikšić.
 
Raičević je na kraju saopštio da sa, kako je rekao, neprijateljima grada i države neće biti saradnje, kao ni sa oprtunistima iz redova opozicije i pozvao građane da se probude iz višedecenijskog dremeža i podignu svoj glas.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sjednica Skupštine opštine Nikšić na kojoj će se, između ostalog, raspravljati o razrješenju predsjednika Opštine Marka Kovačevića zakazana je u četvrtak, 18. jula, sa početkom u 13 časova.
Poslanički klub DPS-a u znak protesta zbog odlaganja premjerskog sata u subotu, spriječio je održavanje istog. Poslanici DPS-a su blokirali govornicu. Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je kazao da DPS ne dozvoljava održavanje premijerskog sata, te da će novi biti zakazan za 19. jul. Premijer Milojko Spajić danas je trebalo je da odgovara na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.