Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Simović: Crna Gora pouzdan partner u ispunjavanju globalnih agendi

paris_oie_3
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 27.05.2019. u 06:37

Crna Gora je danas, trinaest godina od obnavljanja nezavisnosti, uvaženi član međunarodne zajednice, član najznačajnijih međunarodnih organizacija i pouzdan partner na kojeg se može osloniti i računati u ispunjavanju globalnih agendi usmjerenih na dobrobit cjelokupnog čovječanstva, poručio je  potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović obraćajući se zvaničnicima iz 182 zemlje svijeta na ceremoniji otvaranja 87. Generalne skupštine Svjetske organizacije za zdravlje životinja – OIE, koja se održava od 26. do 31. maja u Parizu.

“Obaveze koje preuzimamo kroz članstvo u međunarodnim organizacijama i asocijacijama doživljavamo kao naš doprinos koji želimo i moramo dati za našu zajedničku kuću – bezbjednu, sigurnu, održivu, zdravu i zelenu planetu Zemlju. Takav odnos i pristup imamo i u OIE”, kazao je Simović.

Svjetska organizacija za zdravlje životinja radi na unapređenju zdravlja životinja širom svijeta. Postoji pet regionalnih komisija, za Afriku, Ameriku, Aziju, Bliski istok i Evropu, kao i subregionalne kancelarije na svim kontinentima. Od 182 članice OIE, 53 zemlje su dio Evropske regionalne komisije.  

Na otvaranju ovogodišnje Skupštine, u ime članica Evropske regionalne komisije OIE obratili su se predstavnici vlada Crne Gore i Italije. Prema riječima potpredsjednika Simovića, i ta činjenica je potvrda da je Crna Gora uvaženi član i pouzdan partner Svjetske organizacije za zaštitu životinja.

“To je i potvrda i priznanje Crnoj Gori na rezultatima i na regionalnim incijativama u cilju zaštite zdravlja životinja, bezbjednosti hrane i zaštite javnog zdravlja, posebno u dijelu sprječavanja širenja zaraznih bolesti životinja“, kazao je Simović.

Aktivnosti OIE daju rezultate

Potpredsjednik je istakao da Crna Gora veoma cijeni efikasnost u radu, kao i brojne aktivnosti i inicijative koje preduzima OIE u promociji programa čiji su ciljevi jačanje veterinarskih službi, unapređenje zdravlja i dobrobit životinja, zaštita potrošača, poboljšanje sanitarnog statusa, kao i osiguranje održivog razvoja poljoprivredne i prehrambene industrije, ruralnog razvoja, te osiguranje bezbjednog međunarodnog prometa životinja i proizvoda životinjskog porijekla u zemljama članicama.

Simović je ocijenio i da su više regionalnih aktivnosti, koje je predvodio OIE u prethodnih nekoliko godina, dale velike rezultate kada je u pitanju međudržavna saradnja i usklađivanje mjera na kontroli određenih prijetnji i izazova u ovoj oblasti. Tu je posebno istakao veliki značaj aktivnosti na određivanju prioriteta za naš region i podršci radu rukovodstvu OIE, koje, u ime 53 zemlje članice iz Evrope, sprovodi Regionalna Centralna Grupa. Takođe, istakao je podršku radu Upravne grupe OIE za dobrobit životinja za Evropu koja je pripremila platformu za dobrobit, na osnovu koje se sprovodi niz programa i aktivnosti u mnogim oblastima i regionima, uključujući i područje Balkana.

Zajedno u suočavanju sa izazovima zaraznih bolesti

Prema riječima Simovića, vjerovatno je najočigledniji rad Upravnog odbora koji daje okvir za naročito opasne zarazne bolesti. Ovaj Odbor, kako je kazao, već niz godina uspješno zastupa interese cijelog evropskog regiona, koordiniše aktivnosti i mjere za prevenciju, kontrolu i iskorjenjivanje naročito opasnih zaraznih bolesti.

“Svjesni smo značaja i benefita koje su za sve nas donijele stalne grupe eksperata za borbu protiv bolesti kvrgave kože goveda i afričke kuge svinja, a vjerujem da će isti smjer biti postavljen i za suzbijanje bjesnila”, kazao je Simović.

On je iskazao uvjerenje da će naš region, posebno kroz ovakve primjere dobre prakse, u koordinaciji i komunikaciji, poslužiti za pripremu adekvatnih preventivnih mjera na globalnom nivou, što je danas veoma važno za afričku kugu svinja, ali i za druge prioritete koje su ranije definisani, kao što su bjesnilo, avijarna influenca i antimikrobna rezistencija.

Potpredsjednik je informisao učesnike da se Crna Gora sa velikim zadovoljstvom uključila u praktičnu primjenu takozvanog PVS programa OIE, koji predstavlja sistem za unapređenje funkcionisanja veterinarskih službi i harmonizaciju OIE standarda, na globalnom nivou.  U tom pravcu, nakon procjene koju je izvršila PVS misija OIE, Crna Gora sprovodi niz mjera kako bi primijenila preporuke. Reorganizovana je veterinarska služba, obezbijeđen lanac koordinacije u čitavom lancu bezbjedne hrane i osigurana stabilnost strukture i održivost veterinarske politike u dužem periodu.

Simović je poručio da će Crna Gora nastaviti da u potpunosti podržava OIE, kao i regionalne i globalne aktivnosti ove organizacije.

Delegat OIE iz Crne Gore je direktorica Uprave za bezbjednost hrane, vetrinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković, koja će imati aktivno učešće u cijelom radu Skupštine.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci