Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

SNP Nikšić: Budžet se ne oslanja na privredu, nego na Egalizacioni fond

tama
  • Autor onogost.me
  • 21.09.2018. u 13:12

Iz Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) Nikšić tvrde da lokalna uprava "finansijskim injekcijama stvara privid pozitivnog budžeta" dok je stvrnost potpuno drugačija.

“Izvorni prihodi se više ne oslanjaju na privredne subjekte, nego na Egalizacioni fond, pomoć države, domaćih i stranih donatora. Tako su za pet godina mandata Veselina Grbovića ukupni budžetski prihodi iznosili108,5 miliona eura, od čega čak 28 miliona od Egalizacionog fonda, 1,9 miliona od donacija i 16,8 miliona od kredita“, kazao je na konferenciji za novinare, predsjednik OO SNP-a, Nenad Marković.

Kako je istakao kapitalne investicije za pet godina Grbovićevog mandata iznose svega 17,8 miliona eura, od čega dvije trećine, ili 11,2 miiona eura, ide na sistem za prečišćavanje otpadnih voda. Samo prošle godine, prema riječima Markovića, od ukupno ostvarenih prihoda koji su iznosili oko 20 miliona eura, na tekuće otpada 10,8 miliona, dok su 5,9 miliona dobili od Egalizacionog fonda.

“Pošto nema privrednog rasta, novih investicija i otvaranja novih radnih mjesta, a samim tim ni zahvatanja iz privrede, normalno je da se smanjuju tekuči prihodi koji se ostvare u budžetu opštine, kao i ukupni prihodi pa se samim tim postavlja pitanje kako lokalna vlast iz godine u godinu ostvaruje suficit u budžetu. ‘Agresivna’ štednja, koja je služila isključivo zarad lične promocije predsjednika opštine, odrazila se i na standard zaposlenih“, naglasio je predsjednik OO SNP-a.

Prema njegovim riječima „ekspanziju zapošljavanja“ u Nikšiću najbolje pokazuje podatak da je stopa nezaposlenosti od 2012.godine, kada je Grbović došao na čelo Opštine, do 2017. porasla sa 13 na 20 odsto. Vujica Lalić, ističe da je zapošljavanja bilo samo tokom izborne 2016.godne kada je, kako tvrdi, Grbović primio više od stotinu službenika i namještenika u organima lokalne uprave.

 

izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.