Autor: onogost.me
Foto: Demokrate
15:16
16.11.2019.

Vuković: Za razvoj Nikšića ne ostaje ništa nakon namirivanja partijskih vojnika

U susret izbornoj, 2020. godini, kroz sporazumni raskid radnog odnosa Opštinu Nikšić je napustilo oko 20 radnika koji su navodno višak, na osnovu prodaje radnih mjesta, saopštio je Nemanja Vuković, potpredsjednik Opšinskog odbora Demokrata Nikšić.


Trenutno je, kako je istakao, u Opštini zaposleno 80 službenika i namještenika na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, i to uprkos Planu optimizacije javne uprave.

“DPS vlast je praksu raspisivanje prodaje radnih mjesta primjenjivala i 2011. i 2015. godine, kada se uoči izbora oslobađala viška zaposlenih, da bi u izbornoj godini taj višak nadoknađivala primanjem novih. U te dvije godine je otpušteno preko 200 radnika, a zaposleno novih 200. Dakle, lokalna vlast na teret građana Nikšića i zaposlenih u Opštini, otpušta ljude i isplaćuje im otpremnine, da bi nakon samo nekoliko mjeseci bili primljeni novi partijski poslušnici”, navodi se u saopštenju Vukovića.

Prostom matematičkom računicom, naglašava, dolazimo do zaključka da je samo u tom slučaju Opština oštećena za više miliona eura.

“Ta praksa se nastavlja i u 2019. godini, kada se radnicima isplaćuju otpremnine, a na njihova mjesta će po staroj praksi doći aktivisti DPS-a i SD-a, i to u izbornoj godini. Time se nanosi velika šteta budžetu i razvoju grada, a sve zbog politike partijskih zapošljavanja koja se odvija na teret kapitalnog budžeta čija je realizacija u prošloj godini bila na dnu ljestvice u Crnoj Gori, a o čemu govore zvanični budžetski i statistički podaci, pa za razvoj grada, nakon namirivanja partijskih vojnika, ne ostaje ništa”, dodaje on.

Sve ovo lokalna vlast, prema njegovim riječima, čini u periodu kada već 12 godina radnicima u Opštini nisu povećane plate shodno Zakonu, dok su plate lokalnim funkcionerima i rukovodećim licima, kaže, višestruko povećane.

“Za ova nezakonita zapošljavanja do sada je odgovarao, i to po privatnoj tužbi, samo bivši načelnik Komunalne policije, dok ostale starješine organa lokalne uprave, kao i predsjednik Opštine, koji je glavni akter partijskog zapošljavanja, nijesu snosile nikakve posljedice”, istakao je on dodajući da bi zapošljavanje u Opštini Nikšić trebalo bi da bude predmet izviđaja državnih institucija i pravosudnih organa, koji, kako kaže, godinama žmure na zloupotrebe i bezakonja koja sprovodi vladajuća garnitura.

“Upravo su zbog ovoga kapitalne investicije iz budžeta Opštine Nikšić na samom dnu ljestvice u Crnoj Gori o čemu govore zvaničnì budžetski i statistički podaci”, zaključio je on.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:35
  7.7.2020.

  Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović kazao je da su u toku ozbiljne pripreme da se na dan izbora, 30. avgusta, preduzmu sve mjere da se sačuva zdravlje kako učesnika izbornog procesa tako i građana.

 • 13:02
  5.7.2020.

  Naša namjera nijednog trenutka nije bila da prebrojavamo, dijelimo i pravimo različite spiskove naših sugrađana. U tu igru upustio se neko drugi, neko kome su podjele, suprostavljanje jednih drugima, dijeljenje na vas i nas, osnovna platforma djelovanja, saopštio je prof. dr Boris Nikolić, član IO DPS Nikšić i direktor Gimnazije "Stojan Cerović".

 • 11:36
  5.7.2020.

  Socijalisti Crne Gore formirali su Koordinacioni odbor SCG u Nikšiću.

 • 10:07
  30.6.2020.

  Lidija Ognjenović nova je predsjednica Foruma žena SDP-a  Nikšić, odlučeno je na sjednici te partije, dok je za zamjenicu predsjednice izabrana Marija Mijušković Kastratović, a za sekretarku Edita Šabotić.