Autor: Branko Čupić
Foto: FK Sutjeska
08:29
20.7.2019.

Šta u finansijskom smislu znači eliminacija Slovana?

Osim što je postignut istorijski rezultat eliminacijom Slovana i plasmanom u 2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, ovim uspjehom takođe je i dodatno napunjena kasa crnogorskog šampiona.


Sigurno još nijesu svi svjesni kakav rezultat je ostvarila Sutjeska, ali kada se to pretvori u cifre možda bude jasnije, jer su „plavi“ nakon dvomeča sa Slovacima prihodovali i dodatnih 380.000 eura.

Prethodno je naš šampion samim osvajanjem titule ostvario zaradu od 540.000 eura, a toliko je imao ukupno prethodne sezone, kada je Sutjeska eliminisana na startu kvalifikacija za najelitnije klupsko takmičenje od Astane, a kasnije i u kvalifikacijama za Ligu Evrope od Alaškerta, pa je zaradila još 240.000 eura, što znači da joj je nastup u Evropi donio, na startu zagarantovanih 780.000 eura.

Godinu ranije, kada je osvojen Kup, „plavi“ su imali pravo nastupa u kvalifikacijama za Ligu Evrope, kada su eliminisani u 1. kolu od Ludogoreca i kada su prihodovali znatno manje novca, "svega" 240.000 eura.

Više je nego evidentno da UEFA bogato nagrađuje za svaki pozitivan rezultat, pa „plavi“ trenutno imaju zarađenih  920 hiljada eura, što je već sada za 140.000 više nego lani, ali ta suma će i da raste.

Ukoliko elimiiše APOEL, Sutjeska bi bila u još većem finansijskom raju, jer bi prihod za taj uspjeh bio dodatnih 480.000 eura, a ukoliko se preseli u kvalifikacije nižeg po rangu takmičenja, onda će bonus za samo učešće iznositi 280.000. A naravno i tamo bi eventualni plasman u 4. kolo značio dodatni plus za bankovni račun „plavih“.

Mnogo je opcija u igri, ali je jedno sigurno – ovosezonsko učešće Sutjeske u Evropi donijeće i pravu finansijsku injekciju u odnosu na preskromne domaće budžete.

Ostale vijesti iz kategorije