Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
16:27
12.3.2019.

DžSCG: Problemi u džudo sportu postoje zbog kršenja zakona i pravnog nasilja Ministarstva sporta

Nakon saopštenja Ministarstva sporta i mladih od petka 8. marta, uslijedila je reakcija Džudo saveza Crne Gore koju prenosimo u cjelosti.


“Radi ukupne crnogorske i sportske javnosti Džudo savez Crne Gore želi da objelodani sva nepočinstva koja čini Ministarstvo sporta nad džudo sportom sa ciljem formiranja nelegitimnog i, od strane ministrovih prijatelja, kontrolisanog Saveza.

Do sada neviđen skandal i sramotu našoj zemlji nanijelo je Ministrstvo sporta i mladih jer je tražilo od Svjetske džudo federacije (IJF) da, i prije odluke Upravnog suda, naši sportisti prilikom međunarodnih takmičenja ne mogu koristiti obilježja Crne Gore već IJF-a. Osim toga naši džudisti na istim takmičenjima neće vidjeti ni svoju zastavu a ni čuti svoju himnu ukoliko osvoje neko odličje jer je Ministarstvo odlučilo da nastavi sramoćenje našeg sporta i van granica Crne Gore.

Ovaj antidržavni i antisportski pristup motivisan je željom da se uništi najtrofejniji, najorganizovaniji i jedan od najstarijih saveza u Crnoj Gori na čijem čelu ministar želi istalirati svoje prijatelje-poslušnike kompromitovana i pravosnažno osuđuvana lica. Kako je DžSCG svoje odluke donosio većinom svojih članova, ministar je preko svojih marioneta sa 40.000 eura neuspješno pokušao potkupiti neke klubove da bi preuzeo upravljanje DžSCG za šta posjedujemo dokaze.

Nakon što se ova namjera izjalovila poslužio se metodom  “uzimanja zakona u svoje ruke”  i pokušaja da od kompromitovane manjine u DžSCG stvori većinu. Tako će sva crnogorska javnost, narednih dana, saznati da je formirano fantomsko udrruženje džudo klubova koje će ministar predstaviti kao novi Džudo savez što je u suprotnosti sa svim zakonima i propisima Crne Gore i na taj način pokazati sve svoje skrivene namjere. Nakon toga istoj nelegitimnoj organizaciji će dodijeliti ogromna sredstva koja će rasopodijeliti klubovima koje ovih dana registruju preko noći a koji se bave svim osim džudoom i onim što džudo predstavlja.

Napominjemo da je Upravni sud na sve protivpravne postupke Ministarstva sporta i mladih prema DžSCG donio rješenja u korist DžSCG a da se Ministarstvo na svako oglušilo i nastavilo sa brutalnim nasiljem prema jedinom legitimnom Džudo savezu koji je svih predhodnih godina nepobitno dokazao da je njegov rad bio u skladu sa svim propisima i zakonima što su utvrdile i sve Inspekcije koje je Ministarstvo uporno slalo sa zadatkom da se pronađe i najsitnija nepravilnost u radu. Budući da nijesu mogli kompromitovati rad DžSCG, odlučili su da pokušaju da ga pravnim nasiljem izbrišu iz Registra sportskih subjekata i potpuno ugase.

Vjerujemo da će samostalni i nezavisni državni organi koji štite slobode i prava zakonito, objektivno i blagovremeno odlučiti u ovoj situaciji u kojoj egoistički motive ministra nanose nesagledive posledice po društvo i sport”, saopštili su oni.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 11:27
  18.5.2019.

  Da je uz veliki rad i strast prema poslu sve moguće, dokazala je Marijana Goranović. Atletičarka iz Nikšića je u tradicionalnom izboru Paraolimpijskog komiteta Crne Gore izabrana za najboljeg sportistu u 2018. godini. Ova uspješna mlada sportistkinja kaže da je invaliditet nikada nije sprječavao da ostvari ono što želi, a jedna je od onih osoba koje vraćaju vjeru u ljude.

 • 08:23
  18.5.2019.

  Vikend pred nama u Nikšiću biće u znaku fudbala i malog fudbala.

 • 10:13
  6.5.2019.

  Crnogorska džudo reprezentativka Ivana Nikolić osvojila je bronzanu, dok su Marko Gušić i Mirjana Milić završili kao petoplasirani drugog takmičarskog dana Evropskog kupa za seniore u Sarajevu.

 • 08:14
  4.5.2019.

  U vikendu pre nama očekuje nas nekoliko interesantnih prvoligaških mečeva u fudbalu, košarci, rukometu i malom fudbalu.