Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bašić: Drago mi je da su svi vjerovali

veljko-basic-odbojka-selektor-crne-gore-odbojkasi-1000x555
cdm.me
  • Autor onogost.me
  • 01.02.2019. u 14:12

Januar je, u nekoliko dana razmaka, donio odbojkašima Crne Gore imena protivnika na Evropskom prvenstvu, raspored mečeva i imena gradova u kojima će premijerno nastupiti na velikom takmičenju.

Izabranici Veljka Bašića će, u grupi D, igrati redom protiv domaće Holandije, Estonije i Ukrajine u Roterdamu, te Poljske i Češke u Amsterdamu.

“Grupa nije tako jednostavna, jer to su ekipe koje dolaze iz bivšeg istočnog bloka, Ukrajina, Češka, Estonija, Poljska, koja je prvak svijeta, a tu je i domaćin Holandija. To su sve selekcije koje su, moram da priznam, dosta fizičke jače od nas. Međutim, mi smo protiv Slovačke u kvalifikacijama već pokazali da možemo da igramo protiv takvih ekipa, što znači da postoji realna mogućnost da napravimo nešto. Kad to kažem mislim da možemo prije svega da odigramo dobro Evropsko prvenstvo, što je jako bitno, a rezultat će, vjerovatno, doći sa dobrim igrama”, kaže selektor Veljko Bašić na početku razgovora za “Vijesti”.

Raspored je, smatra Bašić, “dosta dobar za našu selekciju”.

“Počinjemo od Holandije u Roterdamu, i u tom meču ćemo i mi i on biti pod velikim psihološkim pritiskom, jer se radi o prvoj utakmici na šampionatu. Realno, oni su favoriti, ali to ne znači puno na ovakvom takmičenju, pogotovo za nas koji idemo na EP da se predstavimo u najboljem svijetlu. Nismo u trci za rezultat, koji će, nadamo se, doći sa dobrim igrama, a iznenađenja su uvijek moguća. Holandija je reprezentacija koja se vraća u svjetsku odbojku, ne treba zaboraviti da je u pitanju bivši olimpijski šampion. Zato su jedan od domaćina EP, kako bi se vratili na vrh Evrope. Sigurno će imati veliki pritisak, to može biti mač sa dvije oštrice za njih, ali i za nas. Naša prednost je što u taj meč možemo da uđemo potpuno opušteno, sa namjerom da odigramo najbolje što možemo, dok oni u meč ulaze samo sa jednom idejom, da pobijede”, nastavlja Bašić.

Crna Gora je u kvalifikacijama za EP dva puta savladala Island, po jednom Slovačku i Moldaviju, od kojih je po jednom i poražena. Na EP se plasirala kao jedna od pet najboljih drugoplasiranih selekcija.

“Kad se emocije malo smirile, poslije kratke analize koju sam napravio, moram da kažem da smo imali dobre kvalifikacije. Izgubili smo u Slovčakoj 3:0, iako smo igrali dosta dobro, ali smo tada sami sebi stavili pritisak da dobijemo meč i odmah riješimo kvalifikacije, pa smo napravii previše grešaka, pet više od domaćina po setu. Iz toga bi trebalo da izvučemo pouke, jer se vidi da imamo kapacitet da igramo protiv takvih ekipa, kao što će biti slučaj na EP protiv Češke ili Ukrajine”.

Put kao EP je krenuo porazom u Moldaviji sa 3:2.

“Počeli smo sa malim, neugodnim iznenađenjem, poslije vođstva od 2:0 izgubili smo od Moldavije. Međutim, znali smo da se vratimo nakon toga, i za mene nikada nije dolazio u pitanje uspješan završetak kvalifikacija. Jer, vidio sam motivaciju igrača na treninzima i utakmicama, a s obzirom na kvalitet igre koji smo pokazali na utakmicu protiv Slovačke u Baru, za mene više nije bilo dileme. Bilo je samo pitanje da li ćemo vizu izboriti u Slovačkoj ili, onako kako se i desilo, protiv Moldavije u Budvi, na najljepši način, sa izvanrednom utakmicom, sa jako lijepim ambijentom i podrškom publike”.

Na taj način je krunisan dvogodišnji rad od kada je ekipu preuzeo Bašić.

“Radili smo na tome da se ostvari taj istorijski uspjeh, koji smo, na kraju, zasluženo, napravili. Moram priznati, ljudi oko ekipe, počev od novinara pa do predsjednika Saveza i čitave odbojkaške javnosti, sada vidim i Ministarstva sporta i Crnogorskog olimpijskog komiteta, stalno su nam davali podršku. Što znači da su svi vjerovali u tu priču, svi su dali svoj doprinos da uspijemo, a igrači su kraju uradili ono što smo svi očekivali od njih”.

Bašić je kao igrač za reprezentaciju velike Jugoslavije upisao oko 200 nastupa, igrao je i na dva evropska prvenstva, pa zna kako će biti njegovim igračima.

“Iako su to igrači koji uglavnom igraju u inostranim klubovima, predstavljati svoju zemlju na Evropskom prvenstvu je posebna stvar, posebno što je ovo prvi put za crnogorsku odbojku. Igrač reprezentacije koji učestvuje na EP mijenja potpuno svoj pogled na odbojku, a mijenja se i pogled drugih na njega. Sve je drugačije u odnosu na klubove, u kojima možete da kupite igrača koji vam fali, a ovdje morate da napravite rezultat sa time što imate. U tome i jeste sva draž i važnost plasmana na EP. Crna Gora je po broju statovnika daleko od svih drugih na EP, a i po broju registrovanih igrača. Za jednu takvu zemlju, koja je svakako sportska nacija, što se pokazalo u gotovo svim sportovima, a falila je još samo odbojka, predstavljati svoju zemlju u tom kontekstu je posebna privilegija. Uz to, i rejting igrača će nakon šampionata biti drugačiji”.

Bašić ni kao trener neće biti debitant na EP, jer je 2011. godine Tursku vodio na šampionatu Starog kontinenta.

“Kao treneru mi je izuzetno drago što ću ponovo voditi jednu reprezentaciju na EP, nadam se da će biti i kao prethodni put sa Turskom, kada sam ušao u drugi krug. To bi bilo nešto posebno. Ponavljam, ponosan sam na sve što smo napravili, na igrače, na ekipu, naročito na prikazanu igru. To je potvrda kontinuiteta u radu”.

Na pitanje da li ekipa na EP, kao debitant, ide potpuno rasterećeno, ili sa određenim ambicijama, Bašić bez dileme odgovara:

“Ja uopšte ne mogu da pomislim da igrači na jedno takvo takmičenje mogu da idu rasterećeni. Činjenica da se takmičimo na EP je ogromna motivacija i znam da će pristup svim utakmicama biti kao u kvalifikacijama. U stvari, mi ćemo igrati svaku utakmicu kao da se radi o kvalifikacijama. Ako dobijemo jednu, imaćemo velike šanse da se kvalifikujemo u drugi krug. Igraćemo, dakle, sa velikom motivacijom, a ne vjerujem nijednog momenta da igrači mogu da budu opušteni. To je veliko takmičenje, gdje se od nas u najmanju ruku očekuje dobra i borbena igra, kao što mi to znamo. Možete li da zamislite Bojića, Ćaćića ili recimo Lakčevića da igraju opušteno? To ne postoji u njihovoj glavi. Zato i jesmo napravili uspjeh, svi tako razmišljaju, to je ritam koji sam ja postavio, a ja i ne umijem drugačije”, zaključio je Bašić.

 

izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Na Evropskom prvenstvu krajem godine, rukometašice Crne Gore igraće u grupi sa Rumunijom, Češkom i Srbijom, odlučeno je na žrijebu u Beču. Šampionat će se igrati od 28. novembra do 15. decembra u Austriji, Mađarskoj i Švajcarskoj.
Snove o četvrtom uzastopnom učešću na olimpijskim igrama Crnoj Gori je raspršio čovjek koji nam je donio jedino odličje sa najveće smotre svjetskog sporta - tim Bojane Popović je u direktnom obračunu za odlazak u Pariz poražen od Slovenije Dragana Adžića 26:30, pa će niz učešća "lavica" na OI stati na tri, a "dežela" prvi put u istoriji biti dio elite.