Autor: onogost.me
Foto: RK Sutjeska
07:55
4.4.2021.

Entuzijazmom preko prepreka do titule šampiona Crne Gore

Neobična i pomalo čudna priča muškog rukometa u Nikšiću ove godine dobila je srećan epilog - kadeti RK Sutjeska postali su prvaci države. 


Ništa ne bi bilo neobično i čudno da su mladi nikšićki rukometaši nastupali pod grbom i u dresovima svog matičnog kluba, ali stvarnost je malo drugačija. Kadetska selekcija Sutjeske nastupala je u dresovima RK Danilovgrad, pa se tehnički, titula vodi na klub čije je sjedište 35 kilometara udaljeno od grada pod Trebjesom. Da kadeti nastupaju pod imenom RK Danilovgrad, u upravi nikšićkog kluba odlučili su se iz finansijskih razloga.

„Usled nedostatka sredstava i podrške od strane lokalne samouprave i mogućih sponzora RK Sutjeska nema seniorsku ekipu, što je preduslov da bi se kadeti mogli takmičiti. To je razlog zašto smo ušli u saradnju sa RK Danilovgrad koji ima sjajnu upravu i podršku svog grada“, kazao je Božidar Mušikić trener kadetske selekcije RK Sutjeska.

Prvenstvo je trajalo 16 kola, a nikšićki kadeti su poslije velike borbe, istog broja bodova, ali bolje međusobne gol razlike završili šampionat ispred vršnjaka iz Berana. Prema riječima trenera Mušikića u klubu ima veliki broj talenata.

„Na spisku kadetske reprezentacije Crne Gore najviše igrača je iz RK Sutjeska, njih šest, a na širem spisku devet. Za neke od njih već imamo interesovanje inostranih klubova. Takođe, na spisku pionirske reprezentacije se nalazi par naših pionira, što je potvrda kvalitetnog rada i zalaganja“, podvukao je Mušikić.

Problemi u funkcionisanju kluba

Kako je Mušikić istakao, RK Sutjeska je jedini registrovani muški rukometni klub u Nikšiću, dok u klubu trenira oko 50 pionira i kadeta. Ipak, problemi u životu kluba su brojni.

„Već pet godina Sutjeska nema seniorsku ekipu, a mi smo uprkos tome odlučili da nastavino da radimo sa mlađim kategorijama i učestvujemo u pionirsoj ligi. Bezušpjesno smo pokušavali da zakažemo razgovor sa predstavnicima lokalne samouprave, a privredni subjekti nisu prepoznali korist od sponzorisanja kluba. Klub danas živi zahvaljujući volji par entuzijasta, trojici ili četvorici bivših igrača koji poklone opremu za igrače i nekada roditeljima naših dječaka koji doniraju majice i slično. Naglašavamo da RK Sutjeska nikada nije i neće naplaćivati članarinu djeci Nikšića“, jasan je Mušikić.

Kako je naglasio, saradnja sa Rukometnim savezom Crne Gore skoro i da ne postoji.

„Saradnja postoji samo u dijelu kada treba da platimo svoje obaveze, registracije igrača i slično. Rukovodstvo saveza nije našlo za shodno da pokrene inicijativu da Nikšić, kao najveća opština u Crnoj Gori dobije seniorsku ekipu“, dodao je Mušikić.

Ipak, trener RK Sutjeska se nada da će lokalna uprava u gradu prepoznati zalaganje pojedinaca, koji žele da muški rukomet u gradu opet diše punim plućima, kao i da formiraju seniorsku selekciju u klubu.

„Istrajni smo u odluci da radimo na iskren i požrtvovan način, a ako donosioci odluka u gradu prepoznaju naše zalaganje za sport i mladost Nikšića mi ćemo im uvijek biti partneri. Ako ne, mi ćemo i dalje nastaviti da vrijedno radimo i stvaramo talente koji ce pronositi slavu Nikšića i RK Sutjeska, nažalost u nekim drugim sredinama. Okosnica seniorske ekipe već sjutra mogu biti kadeti RK Sutjeska plus par igrača 2002. i 2003. Godište, koji već neko vrijeme treniraju sa nama. Sa ovim sastavom za godinu dana možemo biti u prvoj ligi, a onda bi Nikšić imao predstavnika u najvišem rangu takmičenja što ovaj grad, njegova rukometna tradicija i istorija RK Sutjeska i zaslužuju“, zaključio je Mušikić.

 

Slobodan Doknić

Ostale vijesti iz kategorije