Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Pet dana na festivalu tenisa

Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 19.05.2019. u 09:43

Novinarska ekipa portala Onogošt je imala zadovoljstvo da se pet dana druži sa teniserima u Teniskom klubu "Nikšić“ na 12. po redu međunarodnom turniru za mlađe kategorije koji se održao na terenima pod Trebjesom.

Iz godine u godinu “Montenegro cup” se održava uporedo sa mastersom u Rimu, na kojem učestvuju najbolji teniseri svijeta. Reći ćete da nijesu za poređenje. I nijesu, ali sudeći po onome što smo prethodnih pet dana vidjeli sigurni smo da ćemo nekog od ovih mladih igrača vidjeti na najvećim terenima svijeta. Baš kao što su prije 15 godina još kao djeca u Nikšiću igrali Novak, Ana, Jelena, Viktor i ostali.

A šta smo to još vidjeli? U nedjelju, koja je u popodnevnim časovima tradicionalno predviđena za upisivanje tenisera i žrijebanje, većina takmičara sa roditeljima ili trenerima, iz različitih zemalja, stigla je u Nikšić. Na terenima kluba bilo je kao u košnici, a za nas novinare praznik za uši i oči. Čuo se kineski, engleski, francuski, ruski, a bila je vidljiva nevjerovatna posvećenost i profesionalizam mladih tenisera. Činila nas je ponosnim činjenica da je baš u naš grad došlo toliko dobrih mladih sportista. Nasmijala nas je čuvena rečenica koju iskusni teniski radnici često pominju, a to je da su kiša i „ludi“ roditelji neizostavni dio svakog teniskog turnira. Nije ni čudo, jer smo vidjeli koliko tenis zahtjeva odricanja, vremena, živaca a naročito novca. Posle 19h u nedjelju smanjivala se gužva. Sve je bilo spremno za početak turnira u ponedjeljak: raspored mečeva, žrijebovi za singl i dubl.

U ponedjeljak su zbog velike kiše mečevi počeli tek u popodnevnim časovima iako to nije niko očekivao zbog najavljene vremenske prognoze sa cjelodnevnim padavinama. Iz teniskog kluba su nas uvjeravali da će mečevi početi već 30 minuta nakon prestanka kiše na šta je harizmatični trener iz Rusije odmahnuo rukom i sa osmjehom na maternjem jeziku izgovorio da je posle tolike kiše to nemoguće. Međutim, sportski radnici teniskog kluba su ispunili obećanje i prvi mečevi su počeli već oko 16h. Iskusni sudija Vlado Kaić iz Srbije, sa bijelim bedžom, kako se u teniskoj terminologiji nazivaju međunarodne sudije, rekao nam je da su teniski tereni u Nikšiću među najboljim na kojima je sudio.

Uvjerili smo se zbog čega iskusniji novinari kažu da je prva nedjelja na turnirima najzanimljivija. Imate priliku da posmatrate veliki broj različitih mečeva, razgovarate sa trenerima iz različitih zemalja i u gužvi susrijećete užurbane igrače koji se zagrijavaju za svoje mečeve i komuniciraju sa novinarima. Ukoliko budete željeli da prisustvujete na nekom od budućih turnira u Nikšiću predlažemo prva dva dana turnira. Naš boravak u klubu je u ponedjeljak prekinuo jak pljusak u 20h koji je najavio kraj turnira za taj dan. Mečevi su prekinuti, a sumorni roditelji i treneri sa svojim igračima odlaze u hotelske sobe. Bila je velika šteta što je kiša poremetila ovakav sportski dan.

U utorak i srijedu, slično kao u ponedjeljak, uz prekide zbog kiše, imali smo priliku da gledamo veliki broj uzbudljivih mečeva. Posebno su nam se svidjeli drugi nosilac turnira Fabio de Michele koji je na kraju i osvojio turnir.  Sa nestrpljenjem smo čekali da svoj meč počne talentovani teniser iz Nikšića, Simon Knežević, pionirski reprezentativac Crne Gore i aktuelni državni prvak do 14 godina. Ove godine je Simon bio jedini predstavnik Nikšića na turniru, dok će za narednu godinu za turnir stasati bar četvoro tenisera iz Nikšića što nas naročito raduje. Dokaz da tenis u Nikšiću živi.

Posle trosatne igre pune preokreta Simon je nažalost izgubio od Leonarda, vršnjaka iz Italije, čime je završio takmičenje u singlu. Simon nam je sa razočarenjem kazap da je očekivao ulazak u polufinale ali i da je izvukao pouke i da se već okreće dublu. A u dublu je potpuno popravio utisak osvojivši drugo mjeso u paru sa Milanom Ristovim, drugom iz reprezentacije. Titula u dublu im je izmakla za samo dva poena u super taj brejku. Oni koji razumiju tenis znaće o čemu pričam.

Kako je prolazila turniska nedjelja bližio se kraj turnira, gužva na terenima se smanjivala, a teniseri koji su završili učešće pakovali su kofere i napuštali Nikšić. Ostali su najbolji igrači na turniru, a uzbuđenja ne manjka jer su se očekivali najzanimljiviji mečevi. U četvrtak su se igrali mečeve četvrtfinala i polufinala kako bi se nadoknadili neodigrani mečevi usled kiše sa prethodna dva dana.

Prisustvovali smo meču u kojem je prvi nosilac turnira Matteo Covato neočekivano izgubio od Francuza Paula Barbiera u veoma uzbudljivom meču u tri seta. Vidjeli smo nevjerovatan intezitet igre sa puno razmjena, preokreta i lijepih poena. Otac mladog italijanskog tenisera nervozno je stajao pored ograde i davao podršku sinu. Ispostaviće se nedovoljno za pobjedu.

Petak je bio predviđen za finalne mečeve singla za pionire i pionirke. Konačno je ogrijao lijep i sunčan proljećni dan, baš kakav turnir i zaslužuje. Očekivao se veliki broj gledalaca na terenima Teniskog kluba „Nikšić“. Međutim, ujutru oko 9h zatičemo samo teniske radnike kluba, roditelje i trenere. U klubu nam kažu da je to uobičajena situacija. Drugi nosilac turira Fabio de Michele je potvrdio klasu i posle dva seta pobijedio mladog francuskog tenisera koji je samo dan prije neočekivano pobjedio prvog nosioca. Očekivali smo uzbudljiviji i duži meč.

Kod djevojčica je trijumfovala Jovana Grujić iz Srbije. Na cijelom turniru nije izgubila ni jedan set čime je pokazala da je opravdala ulogu favorita. Tenis je tipičan primjer da posvećenost, rad i trud izdvajaju najbolje od ostalih. U to smo se uvjerili. Najbolji igrači turnira ujedno najozbiljnije pristupaju turniru: od zagrijavanja pred meč, ulazak na teren, razgibavanje nakon meča i odmor posle napornog dana. Imali smo priliku da razgovaramo sa njihovim trenerima. Rekli su nam da je rutina treninga i odmora ključ uspjeha.

Odlaskom poslednjih takmičara i njhovih pratilaca zvanično se završava prvi međunarodni turnir od ukupno tri, koliko će ih se u tekućoj godini održati na terenima Tenis kluba „Nikšić“.

Domaćini iz kluba su nam dali zanimljiv statistički pokazatelj koji govori sledeće: u prethodnih 12 godina je na međunarodnim turnirima u Nikšiću igralo 700 tenisera iz 40 različitih zemalja, uključujući i daleke zemlje poput Kine, Japana, Saudijske Arabije, Australije SAD. U junu, na drugom po redu međunarodnom turniru, očekuju i tenisere iz Afrike, tačnije Nigerije. Složićete se da rijetko koji sportski i kulturni događaj u Nikšiću ima učesnike iz ovolikog broja država. U junu kažu da očekuju rekordan broj takmičara na ITF turniru za juniore i juniorke do 18 godina. I obećavaju festival tenisa. Ne sumnjamo da tako neće biti. 

U prethodnoj godini u Tenis klubu „Nikšić“ je boravila teniska reprezentacija Saudijske Arabije o čemu je redakcija Onogošta pisala. Oduševljeni uslovima u Nikšiću, posjetu su najavili i ove godine.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Takmičar TK Glava Zete Pavle Vukosavljević je po prvi put u kategoriji do 16 godina stigao do polufinala na turniru iz kalendara Tennis Europe koji se održao u Podgorici.