Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
14:40
30.5.2019.

Lake fest od 8. do 10. avgusta, izabran najbolji aftermovie

Najveći crnogorski rok festival Lake fest održaće se od 8. do 10. avgusta, a line up biće uskoro objavljen, saopštili su ogranizatori.


Četvrtu godinu zaredom Lake fest je u okviru umjetničkog programa organizovao Konkurs za izradu aftermovia. Osnovna ideja projekta jeste izrada kratkometražnih, autorskih filmova o Lake fest-u 2018.

Pobjednik ovogodišnjeg konkursa je ekipa iz Podgorice: Danijel Čelečki, Dražen Milić i Rade Živaljević koji su svojim filmom “Love story“ na autentičan način pokazali sve bitne segmente  festivala.

“Ovaj tehnički, odlično urađen video ponudio je sasvim novu priču koja na prvo gledanje izaziva simpatije i sasvim zasluženo osvojio prvo mjesto. Osim što je u skladu sa konkursnim zadacima, aftermovie Lake fest 2018 u njihovoj izradi je ovaj video i sadržajno odlično osmišljen”, objasnili su organizatori.

Drugo mjesto pripalo je Marku Ristiću iz Novog Sada.

“Marko Ristić, koji je prepoznat kao jedan od najboljih EX-YU rok fotografa, ovog puta se oprobao i kao autor filma. Kao produkt višegodišnjeg iskustva u traženju kadrova, nastao je ovaj film kao precizno svjedočanstvo nastupa svih učesnika Lake festa. Radi se o zaista dobro urađenom filmu u tehničkom smislu, dok su i snimci sa festivala uhvaćeni na jedinstven način, pa se iz precizno odabranih kadrova da osjetiti da je u pitanju oko iskusnog fotografa”, smatraju oni.

Treće mjesto je pripalo ML videos-u.

“Film koji tehnički zaostaje iza prva dva, ali je energija sa festivala lijepo prenesena i to je argument koji je bio ključan da osvoji treće mjesto. Cilj ovog konkursa jeste između ostalog i afirmacija mladih ljudi i ohrabrenje da se bave video produkcijom, a mi kao organizatori jednog festivala želimo da im to omogućimo i da im damo podsticaj  da nastave da rade i stvaraju”, pojasnili su organizatori.

Pobjedničkom timu pripala je nagrada od 800 eura, dok su drugo i treće mjesto dobili novčani iznos od 500 i 300 eura. Nagradni fond je obezbijeđen uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore.

Organizatori su ponosni i na aftermovie Lake fest 2018 koji je nastao u produkciji Pivare Trebjesa i Ekološkog pokreta Ozon, koji je bio van konkurencije.

“Taj video pratio je tradicionalnu akciju „Rock and Recycle“  i „ Eco check point“ koje se organizuju u okviru festivala. Takođe video prati i proces stvaranja skulpture u obliku pastrmke koja je napravljena od 30.000 plastičnih čaša, koje su prikupljene tokom festivala”, objasnili su oni.

U sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) izmontiran i The best film sa kadrovima iz prethodnih godina. ReLOaD finansira Evropska unija, a sprovodi Program  Ujedinjenih nacija za razvoj  (UNDP).

“Projekat „Iz različitog ugla” godinama pokazuje sve bolje rezultate. Broj učesnika je svake godine sve veći, a samim tim se podiže i nivo kvaliteta. Osim što filmovi predstavljaju promociju festivala, veoma bitan segment je promocija Krupačkog jezera i grada Nikšića kao turističke destinacije” kažu organizatori.

Ostale vijesti iz kategorije