Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
18:05
27.5.2020.

Nikšićanin Andrija Mišović nagrađen na konkursu "Ja sam Evropa"

Andrija Mišović, učenik četvrtog razreda osnovne škole „Dušan Đukanović“ iz Nikšića, osvojio je drugo mjesto u kategoriji osnovaca na konkursu "Ja sam Evropa", koji je bio posvećen učenicima crnogorskih osnovnih i srednjih škola.


Generalni sekretarijat Vlade je, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, a u okviru projekta EU4ME, koji finansira Evropska unija, raspisao konkurs za učenike crnogorskih osnovnih i srednjih škola povodom obilježavanja Mjeseca Evrope, a zaintresovani osnovci i srednjoškolci su, putem video zapisa pokazali zašto su oni već dio Evrope, kao i koje vrijednosti dijele sa svojim vršnjacima iz zemalja Evropske unije.

Stručni žiri, koji su činili crnogorska rediteljka Sara Stijović, profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti Relja Eraković i crnogorski glumac Omar Bajramspahić, ocijenili su da je Andrija „svojim izuzetno kreativnim radom u video formi pokazao, na najljepši način – duhom i maštom, da se sva djeca Evrope razumiju prosto time što su djeca, ali i prikazao da su strani jezici tu da se uče i da ih koristimo za druženje sa prijateljima iz cijelog svijeta".

Na konkurs, koji je bio otvoren od 4. do 18. maja, stigla je ukupno 141 prijava.

Prvo mjesto u kategoriji osnovaca osvojio je Đorđije Nišavić, učenik petog razreda škole „Vladimir Nazor“ iz Podgorice, čiji rad, prema ocjeni žirija, ima zaokruženu strukturu i ideju, sa jednostavnim, preciznim i kreativnim pristupom temi.

„Đorđije je na lijep način, shodno njegovom uzrastu, pokazao koje su to vrline života u jednoj velikoj porodici država kakva je Evropa, i na koji način svako dijete, ali i osoba bilo kojeg uzrasta, može upoznati ostale kulture evropskih zemalja“, smatra stručni žiri.

Amina Selami, učenica osmog razreda podgoriške škole „Marko Miljanov“ je svoju ljubav prema plesu prenijela na sve nas, pokazavši nam zbog čega su timski rad i vrijedan trud zajednička karakteristika svoj djeci Evrope i svijeta.

„Svojim pokretom i plesom ukazala nam je na osnovne vrijednosti porodice i zajednice, ali nas je podsjetila na to da djeca moraju biti voljela da bi i ona sama voljela“, smatraju članovi žirija.

Učenica trećeg razreda Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice, Anja Radulović, osvojila je prvo mjesto u kategoriji srednjoškolaca zbog snažne poruke koju je sugestivno poslala, kao i promovisanja pravih vrijednosti društva, i crnogorskog i evropskog u transnacionalnom pogledu.

Andrija Zeković, učenik prvog razreda podgoričke Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“, podsjećajući nas na muziku kao jezik koji je jednak i razumljiv u bilo kojem dijelu Evrope i svijeta, podstiče nas na razgovor – bio on vođen muzikom ili riječima.

Treće mjesto osvojila je učenica prvog razreda Srednje mješovite škole „Baćo Bešić“ iz Plava, Lejla Srdanović, koja je, ukazujući na značaj i ljepotu prirode sjevera Crne Gore i njenog velikog uticaja na stanje duha i tijela osobe, približila zemlji i zdravlju – onome što nas sve spaja, bez obzira gdje na kontinentu živjeli.

Autori šest najboljih radova (po tri u kategorijama osnovci i srednjoškolci) biće nagrađeni laptopom, tabletom i pametnim satom.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 11:40
  14.7.2020.

  Mlada nikšićka rok grupa “Štrajk mozga” snimila je svoj prvi album pod nazivom "Mind slaves", na kojem se našlo osam pjesama.

 • 07:50
  10.7.2020.

  Projekat “Balkan Youth Jazz Orchestra” koji realizuje nevladina organizacija Umjetnost džeza-Jazz Art iz Podgorice, pozvala je mlade muzičare i muzičarke iz zemalja Zapadnog Balkana - Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije da se prijave za orkestar. Projekat se odvija pod pokroviteljstvom Fonda za Zapadni Balkan, a partneri projekta su Fakultet muzičke umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu i Muzička akademija, Univerzitet „Goce Delčev“ u Štipu.

 • 11:31
  9.7.2020.

  Fantastični hip hop dvojac Who See, poznat po hitovima kao što su “Đe se kupaš”, “Koji sam ja meni kralj”, “Bar – Bari” i brojnim drugim, ovo ljeto otvara novom pjesmom “Amo popit po pivo”, koja je nastala kao dio nove kampanje za Nikšićko Pivo.

 • 14:35
  4.7.2020.

  Da li ćemo ove godine zaigrati ispred festivalskih bina na dva najveća festivala u Nikšiću, i dalje ostaje neizvjesno.