Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
12:36
14.10.2020.

Drašković: Broj novooboljelih ukazuje na stabilniju epidemiološku situaciju

Tri, 46, šest, 81, 72, četiri – brojke su koje se posljednjih dana bilježe u Nikšiću kada su u pitanju novozaraženi. Pad, skok i sve tako ukrug, no, struka smatra da iz pika epidemije polako izlazimo.


„Mi smo prošle i pretprošle sedmice imali jedan manji broj oboljelih, a opet imali smo jedan skok u petak i subotu. Nadam se stabilizaciji, jer smo imali baš jedan veliki pik oboljelih, pik polako prolazi, jer smo u zadnje dvije sedmice imali stabilnu epidemiološku situaciju“, ocijenila je epidemiološkinja u Domu zdravlja, Ivona Drašković.

Prema njenim riječima, broj pregleda za dane vikenda nije bio povećan.

„Juče i danas nijesmo imali pregleda kao što zna da bude, vidjećemo kako će biti do kraja nedjelje“, kazala je Drašković.

Broj uzorkovanih pacijenata na dnevnom nivou, kako navodi, kreće se od 40 do 70. Ona objašnjava da to ne znači da se uzorkuju samo pacijenti koji imaju simptome kovid infekcije, već su i tu pacijenti koji odlaze na operacije, hemoterapije, trudnice kojima su potrebni rezultati testa.

U Domu zdravlja angažovana su po dva kovid tima u prvoj i drugoj smjeni, koja predvodi četiri ljekara i peti tim za kućne posjete.

Epidemiološkinja Drašković pozvala je građane na odgovorno ponašanje u periodu kad počinje sezona slava.

„Potrebno je da ljudi shvate ako su prehlađeni, imaju neke respiratorne tegobe da ostanu u svojim domovima, izoluju se od članova svojih porodica, ne idu na slavlja i jave se ljekarima u Domu zdravlja. Slave slaviti u porodičnom domu koliko god je to moguće“, poručila je Drašković.

Institut za javno zdravlje objavio listu kumulativne incidencije Kovid-19 za period od 26.09. do 9.10 u 24:00 na osnovu koje se od ponedjeljka primjenjuju nove mjere Nacionalnog koordinacionog tijela.

U Nikšiću je trenutno 495 oboljelih. Od početka juna oporavilo se 2.110 osoba. Od posljedica koronavirusa preminulo je 29 osoba.

Na osnovu posljednje liste koje je objavio Institut za javno zdravlje za period od 26. septembra do 9. oktobra kumulativna incidencija u Nikšiću iznosi 1.000.79, što je dovelo do ukidanja zabrane kretanja poslije 22 časa. Na stazi je zabrana rada ugostiteljskih objekata, zabranjene su kućne posjete, a nastava se od ponedjeljka izvodi onlajn.

 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 18:08
  25.10.2020.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje i druge laboratorije u držacvi koje se bave PCR dijagnostikom novog koronavirusa su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 638 uzoraka na novi koronavirus među kojima su ukupno registrovana 168 novopozitivna slučaja infekcije sa SARS-CoV-2 i to iz sledećih opština:

 • 21:44
  24.10.2020.

  Za vrijeme pandemije koronavirusa mnoge majke imale su dosta nedoumica, a jedna od njih je i ta da li smiju dojiti ukoliko su zaražene koronavirusom.

 • 17:15
  24.10.2020.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje i druge laboratorije koje se bave PCR dijagnostikom novog koronavirusa su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 743 uzoraka na novi koronavirus među kojima su ukupno registrovana 193 novopozitivna slučaja infekcije sa SARS-CoV-2i to iz sledećih opština:

 • 14:29
  24.10.2020.

  Pacijent star 70 godina preminuo je u nikšićkoj Opštoj bolnici zbog komplikacija izazvanih Kovidom-19.