Autor: onogost.me
Foto: Punktovi u OŠ "Luka Simonović"/Marija Goranović
08:05
12.5.2021.

Za najranjivije kategorije stiglo 120 doza Fajzera

Nikšićkom Domu zdravlja juče je stigla nova isporuka 120 doza Fajzer/Bajontek vakcine, kojom će biti vakcinisane vulnerabilne grupe, kazala je v.d. direktora te ustanove Vera Bulatović.


Objasnila je da su prioritet za tu vakcinu osobe koje su ostale nevakcinisane sa prethodnog spiska, podsjetivši da je već 120 doza te vakcine utrošeno za najranjivije kategorije.

Vakcinacija Fajzerom za vulnerabilne grupe počeće danas u Osnovnoj školi (OŠ) „Luka Simonović“.

Iz Ministarstva zdravlja su juče kazali da je ograničena količina Fajzer vakcina dostupna i opštoj populaciji širom države, kao i da će one, u malim, ograničenim količinama biti dostupne na svim vakcinalnim punktovima širom države.

U Crnu Goru juče je stigao drugi kontingent Fajzer vakcina, njih 2.600, a iz Ministarstva su kazali da će svake sedmice, do kraja avgusta, stizati oko 2.000 vakcina.

Dnevno utroše oko 700 vakcina

Na teritoriji Nikšića na dnevnom nivou se utroši oko 700 doza vakcina.

Interesovanje je najveće u Tehnopolisu, a građanima je dostupna Sinofarm vakcina.

„Mi trenutno imamo kinesku vakcinu u dovoljnom broju, ona je u ponudi, kao i revakcinaciju AstraZenekom“, kazala je Bulatović.

Bulatović

Građani na punktovima juče su bili zadovoljni organizacijom i tvrde da nisu dugo čekali u redovima.

Bulatović je podsjetila da se pored Tehnopolisa građani mogu vakcinisati i osnovnim školama „Mileva Lajović Lalatović“ i „Luka Simonović“.

U Nikšiću su vakcinisane 12.964 osobe zajedno sa revakcinacijom, navela je Bulatović.

"U masovnoj vakcinaciji, vakcinisano i revakcinisano AstraZenekom, Sputnjikom i Sinofarmom od ranije, je 5.123 građanina“, navela je Bulatović.

Kako je pojasnila, prije dva dana počela je vakcinacija i u kućnim uslovima, a dvije mobilne ekipe su na terenu prije i poslijepodne.

 Potpuno imunizovano 7,2 odsto stanovništva

Preko petine odraslih u Crnoj Gori dobilo je prvu dozu vakcine protiv koronavirusa, a preko sedam odsto je u cjelosti imunizovano, saopšteno je sinoć iz Ministarstva zdravlja.

"U Crnoj Gori je do večeras do 20 sati dato 125.646 doza vakcina protiv koronavirusa. Od toga, 93.341 građanin je dobio prvu dozu vakcine, a 32.305 je kompletno vakcinisanih", ističe se u saopštenju.

Tokom jučerašnjeg dana data je 4.851 doza, i to 4.376 prvih i 475 drugih doza.

"To znači da je u Crnoj Gori, od punoljetnog stanovništva, prvu dozu dobilo više od petine građana, a da je u cjelosti imunizovano preko 7,2 odsto", zaključuje se u saopštenju.

Marija Goranović

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:05
  12.6.2021.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana (petak, 11. jun 2021. godine) završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 1334 uzorka na novi koronavirus.

 • 10:50
  12.6.2021.

  U Kliničkom centru trenutno je hospitalizovano 18 pacijenata oboljelih od Kovida-19.

 • 15:16
  11.6.2021.

  U Crnoj Gori registrovana su 24 nova slučaja infekcije koronavirusom, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

 • 13:38
  11.6.2021.

  Ministarka zdravlja, Jelena Borovinić Bojović primila je danas donaciju od 10.000 doza AstraZeneka vakcina koje je donirala Republika Hrvatska našoj zemlji. Vrijednu donaciju ministarki zdravlja uručio je privremeni otpravnika poslova Ambasade Republike Hrvatske u Crnoj Gori Tomislav Pavković.