Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Vlada Republike Mađarske stipendira 30 crnogorskih studenata

graduation-2148715_960_720
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 16.11.2019. u 12:23

Na osnovu Programa saradnje između Ministarstva za ljudske resurse i trgovinu Republike Mađarske i Ministarstva prosvjete Crne Gore, za akademsku 2020/2021. godinu, biće dodijeljeno 30 stipendija crnogorskim kandidatima.

“Dodijeliće se 15 stipendija za pune osnovne studije, a prioritetne oblasti biće: poljoprivreda, umjetnost i humanitarne nauke, društvene naukae, ekonomija i inženjerstvo, zatim 10 stipendija za pune magistarske studije, posebno u oblasti poljoprivrede, umjetnosti i društvenih nauka (prednost će imati kandidati iz oblasti nauke o arhivima i kulturne antropologije), inženjerstva, društvenih nauka i ekonomije, i pet stipendija za pune doktorske studije u bilo kojoj oblasti”, stoji na sajtu Ministarstva prosvjete.

Stipendija obuhvata školarinu, smještaj u studentskom kampusu institucije domaćina, ili iznos od 40,000 HUF mjesečno, na ime participacije za smještaj; zdravstveno osiguranje; besplatno korišćenje biblioteke I mjesečni dodatak, u skladu sa zakonskim odredbama koje utvrđuju dodatak za strane studente.

Stipendija ne pokriva putne troškove.

“Zainteresovani kandidati treba da se prijave online, na www.apply.stipendiumhungaricum.hu kako bi dobili korisničko ime i lozinku i pristupili aplikacionom formularu i uputstvima za formiranje dosijea koji treba elektronski podnijeti Javnoj fondaciji „Tempus“ u Budimpešti, zaduženoj za prijem aplikacija”, objašnjavaju.

Potrebnu dokumentaciju kandidati treba da elektronski proslijede navedenoj mađarskoj Fondaciji, a kopiju dosijea na e-mail adresu Ministarstva prosvjete: [email protected] , najkasnije do 15. januara 2020. godine.

“Komisija Ministarstva prosvjete razmotriće sve validne aplikacije i napraviti listu prioriteta, kao i listu rezervnih kandidatura. Ukoliko, za određeni nivo školovanja, ne bude dovoljan broj kandidata, komisija može preusmjeriti stipendije za neki drugi nivo”, dodaju iz tog resora.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Crnogorski građani su, putem aplikacije „Zabranjeno pušenje“ od 22. decembra prošle godine do kraja marta ove godine, poslali 463 prijave od kojih se najveći broj odnosi na kršenje Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).
Stručnjaci upozoravaju da djeca, prilikom upisa u prvi razred iz godine u godinu pokazuju sve lošije motoričke sposobnosti na testiranjima. Gojazost, slabiji vid i govor te loše držanje tijela samo su neki od poremećaja s kojim se djeca susrijeću. Razlog je što su najmlađi sve više pored ekrana a sve manje napolju.