Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Počinje prijavljivanje za studentske kredite

novacc
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 01.09.2020. u 06:02

Prijave za dodjelu 3,4 hiljade kredita studentima osnovnih i specijalističkih akademskih i primijenjenih studija ustanova visokog obrazovanja podnose se od danas do 16. oktobra.

Kredite će dobiti 770 studenata prve godine osnovnih studija i 2.290 studenata starijih godina studija.

“Crnogorskim državljanima koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja van države, biće dodijeljeno 90 kredita studentima prve godine osnovnih i 250 kredita studentima starijih studijskih godina”, navodi se u konkursu Ministarstva prosvjete.

Pravo da konkurišu za studentski kredit imaju studenti osnovnih i specijalističkih akademskih i primijenjenih studija ustanova visokog obrazovanja koji su prvi put upisali semestar odgovarajuće godine studija i nijesu mijenjali studijski program.

Iz Ministarstva su kazali da prednost imaju studenti koji imaju bolji uspjeh u prethodnoj godini školovanja, odnosno veći indeks uspjeha u prethodnoj godini studija.

“Pod jednakim uslovima, prednost pri dodjeli studentskog kredita imaju studenti čiji roditelji, odnosno staratelji ostvaruju pravo na materijalno obezbjeđenje po propisima o socijalnoj zaštiti”, kaže se u konkursu.

Krediti se odobravaju za jednu studijsku godinu i isplaćuju se u deset rata.

Visina kredita, kako se navodi, zavisi od uspjeha u prethodnoj godini školovanja, odnosno indeksa uspjeha i godine studija.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U okviru ekološke kampanje „“Naš grad naš od(b)raz“, sjutra, od 9 h, organizuje se akcija čišćenja tvrđave Bedem, a potom i eko- parka Blace.
Registar pedofila u Crnoj Gori koji je trebalo da bude gotov u decembru još uvijek nije završen. Razlog je, kažu iz Ministarstva pravde, jer nije okočan unos podataka koje trebaju da dobiju iz sudova. Iz Udruženja Roditelji kažu da je registar prijeko potreban, kako bi se konačno znalo koliko ima takvih osoba, kao i da bi Uprava policije mogla da sprovodi nadzor.