Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Prosvjetna zajednica: Odložiti eksterne provjere znanja

capture
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 28.03.2021. u 09:50

NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore smatra da nikako ne bi bilo dobro da se eksterna provjera znanja ukine zbog daljeg upisa učenika u srednje škole, tj. na fakultete, ali da nijesu za to da se održi u aprilu.

Oni smatraju da nije u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, da se pomenuta provjera znanja održi već u aprilu.

NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore se obratilo otvorenim pismom resornom ministarstvu, predsjedniku Vlade, predsjedniku Skupštine i predsjedniku Crne Gore nakon iznešenog stava da "Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta ne može, sve i da hoće, da ukine eksterne provjere znanja, jer su ta polaganja regulisana zakonima o gimnaziji, stručnom obrazovanju, kao i o osnovnom obrazovanju i vaspitanju."

“Ovo smatramo prevashodno zato jer veliki broj škola održava onlajn nastavu, nastavna godina je počela 1. oktobra, a ne 1. septembra, a i mnogi učenici upravo završnih razreda su posljednju godinu jako kratak period pohađali nastavu u učionici”, poručuju iz Prosvjetne zajednice Crne Gore.

Uz sve poteškoće koje su pratile obrazovni sistem ove školske godine, a koje su samo hipertrofirale realno loše stanje u obrazovanju, postavlja se, kako navode, pitanje kako izaći u susret onima koji su ovoj godini najviše pogođeni lošim okolnostima. 

“Mišljenja smo da je izostala pravovremena, jasna informacija o eksternoj provjeri znanja i podrška učenicima od strane nadležnih institucija. Distribucija redukovanih materijala  od strane Zavoda za školstvo i Centra za stručno usavršavanje svim srednjim školama nije realizovana, a materijal je naknadno tek nedavno poslat  Uniji srednjoškolaca”, stoji u saopštenju.  

S obzirom na to da se na pitanja i nejasnoće u vezi sa eksternom provjerom znanja još uvijek daju odgovori, smatraju da je aprilski termin preuranjen i ne dozvoljava adekvatnu pripremu polumaturanata i maturanata.

Oni ističu da njihova školska praksa u redovnim uslovima prepoznaje organizovanje ovih provjera u maju, dok sada, u vanrednim uslovima, na iznenađenje svih nas, biraju se termini u aprilu. 

"U cilju zaštite zdravlja učenika i njihovih budućih profesionalnih dometa, nadamo se da će nadležno ministarstvo odložiti termine održavanja eksterne provjere znanja”, zaključuje se u saopštenju Prosvjetne zajednice Crne Gore.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci