Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Jačati kapacitete razvoja zelene ekonomije

okrugli_sto_1
NVO FORS Montenegro
  • Autor onogost.me
  • 08.07.2021. u 16:54

U organizaciji NVO FORS Montenegro danas je održan okrugli sto na temu "Razvoj zelene ekonomije u Crnoj Gori" na kojem je razgovarano o strateškom okviru i mogućnostima razvoja zelene ekonomije.

Predstavljeni su i praktični primjeri zelene ekonomije, kao i projekti i inicijative organizacija civilnog društva usmjereni ka razvoju zelene ekonomije i zelenog preduzetništva.

Okrugli sto je dio projekta „GEAR - Green Economy for Advanced Region (Zelena ekonomija za razvoj regiona)“ koji ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije.

Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017, a realizuje FORS Montenegro u partnerstvu sa organizacijama SMART Kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz Sjeverne Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske.

Projekat u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Pored treninga, kako navode iz NVO FORS Montenegro, kroz projekat je dodijeljeno 25 grantova lokalnim organizacijama za sprovođenje projekata, od čega je pet projekata realizovano u Crnoj Gori.

"Ova aktivnost je omogućila organizcijama iz Berana, Nikšića i Pljevalja da primijene znanja i vještine stečene na treninzima za realizaciju inicijativa od značaja za zašitu životne sredine i razvoj zelene ekonomije", navode iz pomenute NVO.

U okviru projekta je, kako su kazali, organizovana i studijska posjeta Hrvatskoj i upoznavanje sa primjerima dobre prakse u zelenoj ekonomiji i zelenom preduzetništvu, kao i prezentacije primjera dobre prakse u ciljnim zemljama, a realizovana je i kampanja promovisanja koncepta zelene ekonomije.

Neke od završnih aktivnosti projekta koje su trenutno u toku su organizacija regionalnih konferencija na temu razvoja zelene ekonomije, izrada mobilne aplikacije i izrada Studije o mogućnostima razvoja zelene ekonomije u regionu.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sadašnji problem sa kju groznicom ujedno ponovo aktuelizuje pitanje potrebe izgradnje postrojenja za tretman životnjskog otpada, kazali su iz Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN), apelujući na državne institucije i nadležno ministrastvo poljoprivrede da ubrza proces izgradnje na lokaciji za koju će biti i građani saglasni.
Bazen u Sportskom centru u najboljem slučaju, biće ponovo otvoren krajem oktobra, kazali su iz tog preduzeća. Višemjesečni problem koji su uslijedili zbog kvara na toplotnim pumpama, zbog čega je bazen pola godine van funkcije, iz Sportskog centra očekuju da će biti riješeni izborom novog ponuđača.