Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Umjesto smanjenja, broj zaposlenih u javnoj upravi povećan za osam odsto

51297992081_e4057d1dc8_c
gov.me
  • Autor onogost.me
  • 08.07.2021. u 17:59

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Izvještaj o realizaciji Plana optimizacije javne uprave 2018–2020, za 2020. godinu sa osvrtom na implementaciju cjelokupnog dokumenta.

"Strategijom reforme javne uprave 2016-2020 i Planom optimizacije javne uprave 2018-2020 predviđeno je smanjenje broja zaposlenih na centralnom nivou za 5 odsto, a na lokalnom za 10 odsto do kraja 2020. godine u odnosu na početnu vrijednost definisanu u decembru 2017. godine", saopšteno je iz Vlade CG.

U Izvještaju je konstatovano da ovaj cilj nije ispunjen, a da je umjesto planiranog smanjenja došlo do povećanja broja zaposlenih za 8 odsto.

Podaci pokazuju da je na centralnom nivou tokom sprovođenja Plana došlo do povećanja broja zaposlenih za 3.134, a na lokalnom za 1.061, što ukupno čini povećanje od 4.195 zaposlenih na nivou javne uprave u periodu od jula 2018. do decembra 2020. godine.

Kako je saopšteno iz Vlade, u diskusiji je ocijenjeno da glomazna i nefunkcionalna administracija predstavlja veliko opterećenje za državni i lokalne budžete, a efikasnost rada nije na zadovoljavajućem nivou.

"U fokusu rada ove Vlade je temeljno i sistemsko uređenje svih pitanja od značaja za funkcionisanje izvršne vlasti i nosilaca najviših funkcija kako bi se spriječila potencijalna zloupotreba, sankcionisalo nezakonito postupanje, a time zaštitio javni interes i osiguralo povećanje povjerenja javnosti u rad Vlade", ocijenjeno je na današnjoj sjednici.

Istakli su da će jedna od prvih mjera koju će Vlada preduzeti ka poboljšanju ovakvog stanja u javnoj upravi biti donošenje Zakona o Vladi, koje je planirano do kraja tekuće godine.

Iz Vlade su objasnili da je svrha donošenja ovog zakona stvaranje odgovarajućeg pravnog sistema koji omogućava djelotvorniju institucionalnu koordinaciju, efikasniju javnu potrošnju i povećanu odgovornost rada javne uprave.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sadašnji problem sa kju groznicom ujedno ponovo aktuelizuje pitanje potrebe izgradnje postrojenja za tretman životnjskog otpada, kazali su iz Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN), apelujući na državne institucije i nadležno ministrastvo poljoprivrede da ubrza proces izgradnje na lokaciji za koju će biti i građani saglasni.
Bazen u Sportskom centru u najboljem slučaju, biće ponovo otvoren krajem oktobra, kazali su iz tog preduzeća. Višemjesečni problem koji su uslijedili zbog kvara na toplotnim pumpama, zbog čega je bazen pola godine van funkcije, iz Sportskog centra očekuju da će biti riješeni izborom novog ponuđača.