Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Fale injekcije protiv zgrušavanja krvi

syringe-1763909_960_720
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 09.07.2021. u 06:25

Pacijenti kojima su potrebne injekcije za sprečavanje zgrušavanja krvi (koagulacija) juče nijesu mogli da prime terapiju u domovima zdravlja jer su potrošene zalihe ampula koje stižu iz apotekarske ustanove Montefarm, piše Dan.

Iz Montefarma je Danu saopšteno da tenderske nabavke nijesu sprovedene početkom godine zbog doskorašnjeg jednomjesečnog budžetskog finansiranja, pa se nakon usvajanja budžeta pristupilo njihovoj proceduri u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

“Javnost je već odavno upoznata sa činjenicom da su oboljeli od kovida-19 vrlo često kao posledica imali poremećaj koagulacije krvi. Svjedoci smo da je njihov broj krajem prethodne i početkom ove godine bio na visokom nivou, stoga je i potrošnja antikoagulanasa dostigla maksimum, do sada nezabilježen u našem zdravstvu”, navode iz Montefarma.

Podsjećaju da je Montefarm snabdijevao sve javne zdravstvene ustanove ampuliranim antiokoagulansima od tri proizvođača.

“I to ampulama: Clexan (u jačinama 2000i.j, 4000i.j, 6000i.j. 8000i.j), zatim Fraxiparin (2850i.j, 3800i.j. 5700i.j) i Fragmin (2500i.j,5000i.j). Za prvih šest mjeseci tekuće godine, iz našeg skladišta je isporučeno preko 542 000 ampula navedenih ljekova tako da je njihova isporuka bila uglavnom kontinuirana”, ističu iz Montefarma.

Takođe naglašavaju da su količine bile ograničene i uslovljene samim proizvođačima zbog izuzetno velike potražnje na teritoriji cijele Evrope.

“Svi domovi zdravlja na teritoriji Podgorice, a i u ostalim opštinama, redovno dobijaju antikoagulanse. U slučaju da na nekom od punktova trenutno nedostaje pojedinih jačina, ono što „Montefarm“, u ovom trenutku može potvrditi jeste da će zalihe u Podgorici biti danas (9.7.2021) dopunjene redovnom isporukom i u skladu sa raspoloživim jačinama i količinama”, kažu iz Montefarma.

Izvor: Dan

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević danas je uručio donaciju od 40.000 eura Domu zdravlja u Nikšiću, sve u cilju, kako je rekao, poboljšanja primarne zadravstvene zaštite.
Prvi put u našem zdravstvenom sistemu primijenjena je inovativna genska terapija, koja predstavlja revolucionarno otkriće u liječenju spinalne mišićne atrofije tip 1.