Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

IJZ: Zagađenje vazduha utiče na liječenje COVID-a 19

maske_0
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 10.07.2021. u 06:27

Dokazi prikupljenji tokom dosadašnjih istraživanja u svijetu dovoljno su snažni da se nivoi zagađenja vazduha mogu smatrati ključnim faktorom u liječenju epidemija COVID-19, saopšteno je Vikend novinama iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Zato je, kako ističu, hitno potrebno smanjenje nivoa zagađenja vazduha širom svijeta, posebno u žarištima virusa, kako bi se potencijalno smanjio broj smrtnih slučajeva.

“Uzročnost između zagađenja vazduha i težine infekcija COVID-19 nije jasna i potrebna su dalja epidemiološka istraživanja. Važno je napomenuti da iako dostupni podaci uspostavljaju samo korelacije, a ne veze i da je potreban dalji rad, istraživači kažu da su dokazi sada dovoljno snažni da se nivoi zagađenja vazduha mogu smatrati ključnim faktorom u liječenju epidemija COVID-19″, navode iz IJZ.

Kako naglašavaju, bolji kvalitet vazduha doveo je do značajnog smanjenja broja preranih smrti tokom posljednje decenije u Evropi. Međutim, najnoviji zvanični podaci Evropske agencije za životnu sredinu (EEA) pokazuju da gotovo svi Evropljani i dalje pate od zagađenja vazduha, što dovodi do oko 400.000 prijevremenih smrti širom kontinenta.

“Izvještaj EEA o „Kvalitetu vazduha u Evropi 2020″ napominje da dugotrajna izloženost zagađivačima vazduha uzrokuje kardiovaskularne i respiratorne bolesti, koje su identifikovane i kao faktori rizika za smrt kod pacijenata sa COVID-19. PM2.5 čestice i virus SARS-CoV-2 ulaze u pluća putem bronhijalnog sistema, sa potencijalnim sistemskim uticajima na zdravlje kroz cirkulaciju krvi”, predočili su iz IJZ.

Prema njihovim riječima, eventualna pozitivna korelacija koja je primijećena između širenja virusa i zagađenja vazduha, predstavlja jedan od najvećih izazova našeg milenijuma.

“Studije pokazuju hitnu potrebu za smanjenjem nivoa zagađenja vazduha širom svijeta, posebno u žarištima virusa, kako bi se potencijalno smanjio broj smrtnih slučajeva. Epidemiološke studije za procjenu povezanosti između dugotrajne izloženosti zagađenju vazduha i hospitalizacije COVID-19 i smrti su područje istraživanja koje se brzo širi i privlači pažnju širom svijeta”, dodaju iz Instituta.

Kako ističu, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, zagađenje vazduha već ubija oko sedam miliona ljudi godišnje.

“Više od 90 odsto svjetske populacije živi na mjestima gdje zagađenje vazduha premašuje propisane granice i to uglavnom u siromašnim zemljama. Vazduh, kako u zatvorenom tako i na otvorenom, može biti kontaminiran hemijskim, biološkim ili fizičkim agensima koji mijenjaju njegove prirodne karakteristike”, kazali su IJZ

Globalni izazov za borbu protivzagađenja vazduha, napominju, predstavlja dvostruki problem.

“Prvo, i najvažnije, zagađenje vazduha ima mjerljiv uticaj na zdravlje. U svijetu je zagađenje vazduha drugi vodeći uzrok smrti od nezaraznih bolesti, nakon pušenja. Zagađivači vazduha od najvećeg značaja za javno zdravlje uključuju PM čestice, su troposferski (prizemni) ozon (03), azot-dioksid (N02) i sumpor-dioksid (S02), koji mogu uticati na funkcije mnogih organa i sistema. Najjači su dokazi o efektima zagađenja vazduha na kardiovaskularna i respiratorna oboljenja. Ostali mogući zdravstveni ishodi uključuju metaboličke efekte, aterosklerozu, poremećen neurološki i razvoj pluća kod djece, pa čak i povezanost sa neurodegenerativnim bolestima”, naveli su iz Instituta zajavnozdravlje.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević danas je uručio donaciju od 40.000 eura Domu zdravlja u Nikšiću, sve u cilju, kako je rekao, poboljšanja primarne zadravstvene zaštite.
Prvi put u našem zdravstvenom sistemu primijenjena je inovativna genska terapija, koja predstavlja revolucionarno otkriće u liječenju spinalne mišićne atrofije tip 1.