Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Norveška podržava razvoj malih preduzeća u Crnoj Gori sa milion eura

norway_for_you_montenegro_conference_podgorica-2
MEK
  • Autor onogost.me
  • 21.09.2021. u 14:28

Danas je počela druga faza projekta "Norveška za vas – Crna Gora" kojim je za dalji razvoj ekonomije Kraljevina Norveška opredijelila iznos od million eura, za naredne dvije godine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, za realizaciju ove faze projekta, Kraljevina Norveška opredijelila je iznos od million eura, za naredne dvije godine.

Kroz novu fazu projekta koja će trajati do septembra 2023. godine, Kraljevina Norveška podržaće Vladu Crne Gore u ubrzanju, transformaciji i diversifikaciji ekonomije. Ciljevi projekta „Norveška za vas – Crna Gora” su unapređenje efikasnosti i efektivnosti podrške za razvoj i transformaciju sektora mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i unapređenje inovacionog ekosistema i jačanje institucija zaduženih za razvoj inovacija u Crnoj Gori, u skladu sa novim zakonskim i strateškim okvirom i najboljim evropskim praksama.

“Rezultati uspješne realizacije I faze projekta koji su u konačnom imali poboljšanje lokalne infrastrukture, unapređenje konkurentnosti malih biznisa i povećanje zaposlenosti, mahom iz ranjivih grupa, predstavljaju dobar osnov za razmatranje naših daljih aktivnosti”, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On je dodao da druga faza ovog projekta ima za cilj da pruži podršku daljem razvoju inovacija, mikro, malih i srednjih preduzeća, i kao takva osmišljena je da podrži Vladu Crne Gore u ubrzanju pametnog rasta, transformacije i diverzifikacije naše ekonomije.

“Tokom naredne dvije godine implementacije ovog projekta, očekuje se da će se povećati efikasnost i efektivnost podrške za razvoj i transformaciju sektora MMSP i povećati institucionalni, organizacioni i administrativni kapaciteti institucija ekosistema za implementaciju inovacija i politike pametne specijalizacije”, istakao je ministar i dodao da u dijelu koji se odnosi na unapređenje ekosistema inovacija, projekatom se podrazumijeva podrška sekretarijatu Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju, Fondu za inovacije i Naučno-tehnološkom parku, zatim uspostavljanje i podrška Kancelariji za transfer tehnologija i uspostavljanje procedura i koordinacije između institucija u sistemu inovacija.

Milatović se zahvalio na dosadašnjoj finansijskoj podršci Vladi Kraljevine Norveške, i UN organizacijama kao implementatorima na projektima što predstavlja dodatnu vrijednost preduzetim naporima za kreiranje povoljanog ambijenta za ekonomski razvoj baziran na znanju i malom biznisu.

Kroz prvu fazu, koju je UNOPS realizovao od decembra 2018. do maja ove godine, projekat je sproveo četiri javna poziva za podršku malim preduzećima i razvoju poslovanja i sprovođenje stručnih obuka i razvoj lokalne infrastrukture.

Odabrano je više od 40 projekata za dodjelu bespovratnih sredstava.

„Na taj način, 160 malih preduzeća dobilo je neohodnu opremu i usluge, kojima su unaprijedili svoje poslovanje i otvorili 39 novih radnih mjesta, a više od 70 odsto njih je uvećalo prihode. Stručne obuke uspješno je završilo 68 nezaposlenih osoba, od kojih je 41 dobila zaposlenje, dok su ostali pobošljali vještine potrebne za pronalaženje posla“, precizirali su iz UNOPS-a.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) podsjetili su sve privredne subjekte koji se bave trgovinom da ne mogu obavljati svoju djelatnost tokom Praznika rada koji obuhvata 1. i 2. maj odnosno srijedu i četvrtak.
Država je prošle godine na radne sporove potrošila oko 10,6 miliona eura, kazala je Pobjedi Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović.