Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Građani svakodnevno traže ljekarsku pomoć zbog ujeda lutalica

psi
Čitalac portala Onogošt/arhiva
  • Autor onogost.me
  • 03.01.2022. u 07:45

Broj pasa lutalica na nikšićkim ulicama u poslednja skoro dva mjeseca naglo se povećao. Napuštene životinje uglavnom se kreću u čoporima i, kako je predočilo više sagovornika "Dana" opasni su i napadaju prolaznike. Nikšićanin Rajko Radusinović jedan je od brojnih koji je morao zatražiti ljekarsku pomoć.

“U utorak veče u ulici kod nikšićkih fakulteta napao me je pas lutalica i ujeo za desnu nogu. Zatražio sam ljekarsku pomoć u Hitnoj hirurškoj službi, gdje je iz istog razloga već bio jedan mladić. Rekli su mi da sam deseti tog dana koji je došao zbog ujeda psa lutalice”, rekao je Radusinović za “Dan” apelujući na nadležne da u što kraćem roku nešto preduzmu i sklone napuštene životinje sa ulica.

Iz nikšićke bolnice nezvanično kažu da u poslednjem periodu gotovo svakodnevno imaju pacijente koji dolaze zbog povreda koje su im nanijeli psi lutalice.

Nakon što dobiju medicinsku dokumentaciju o zadobijenim povredama, Nikšićani uglavnom tuže Opštinu u čijem domenu rada je i zbrinjavanje napuštenih životinja. Po osnovu odštete iz gradskog budzeta godišnje se prosječno isplati i više od 250.000 eura.

Prema podacima iz Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo, pred nikšićkim sudom u toku je više stotina odštetnih predmeta, kako zbog ujeda pasa lutalica, tako i zbog povreda na javnim površinama i slično, koje će gradski budzet u narednom periodu, kako presude budu postajale izvršne, koštati oko dva miliona eura. Bivša lokalna vlast prije šest godina je u Bresticama, dvadesetak kilometara od centra grada, izgradila sklonište koje još uvijek nema sve propisane uslove za boravak pasa lutalica.

Nova uprava, kako je ranije saopšteno, radi na rješavanju problema, pa je za ovu godinu planirano formiranje tzv. slobodnih zona u rejonu Studenačkih glavica, gdje će pokušati da zbrinu pse lutalice.

Izvor: dan.me

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Za upis na doktorske studije u studijskoj 2024/2025. godini predviđeno je ukupno 126 mjesta na 16 organizacionih jedinica Univerziteta Crne Gore, odlučeno je na današnjoj sjednici Upravnog odbora UCG, kojom je predsjedavao Milivoje Radović.
Savjet Mjesne zajednice Župa Nikšićka, uz pomoć donatorskih sredstava kompanije MK Group, uspješno je završio radove na rekonstrukciji školske sale u Osnovnoj školi "Dušan Bojović".