Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Đaci žele čas od pola sata, nastavnici vraćanje na normalu

120467654_1042067949567870_7858142290560314790_n_0
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 04.01.2022. u 07:29

Skraćenje časova na pola sata može dovesti do brojnih problema - od stresa do gubitka radnih navika i na kraju nižeg nivoa znanja učenika, upozorava potpredsjednica Nevladinog udruženja Prosvjetna zajednica Crne Gore Olivera Leković.

Ona se osvrnula na najnovije istraživanje Unije srednjoškolaca koje je pokazalo da 93 odsto anketiranih učenika smatra da časovi u drugom polugodištu treba da traju 30 minuta.

Istraživanje Unije srednjoškolaca Crne Gore sprovedeno je od 29. decembra prošle do 2. januara ove godine, a obuhvatilo je više od 30 odsto ukupnog broja crnogorskih srednjoškolaca (7.752).

Čak 93 odsto (7.214) srednjoškolaca je stava da časovi i dalje treba da traju 30 minuta.

Udruženje ,,Roditelji“ uputilo je dopis Institutu za javno zdravlje da školski čas od početka drugog polugodišta traje 45 minuta, dok će stav Instituta za javno zdravlje po ovom pitanju biti poznat nakon praznika.

Leković kaže da su članovi Prosvjetne zajednice takođe na tom fonu – da školski čas od početka drugog polugodišta traje 45 minuta.

“Naravno, ne želimo da se miješamo u odluke IJZ ukoliko epidemiološka situacija do 24. januara, kada počinje 2. polugodište, i dalje bude loša, ali kao struka imamo potrebu da ukažemo na probleme koje izaziva mjera smanjenja trajanja školskog časa za jednu trećinu (za 15 minuta)”, ističe ona.

Napominje da su u prvom polugodištu tokom kojeg su časovi u svim školama trajali 30 minuta, bili evidentni brojni problemi.

“Veliki stres je bio prisutan i kod učenika i kod nastavnika. Kod nastavnika jer su za značajno kraće vrijeme morali da ispredaju gradivo, objasne i uvježbaju sa učenicima, ispitaju ih i ocijene, a učenici uz kratak boravak na nastavi da sve to gradivo nauče. Posebno otežavajuće je bilo u roku 30 minuta uraditi pismene vježbe. Sve ovo je prouzrokovalo niži nivo znanja i gubljenje radnih navika, pa su, naročito u tom periodu, mnogi roditelji, u želji da izbjegnu te loše posljedice, pribjegavali plaćanju privatnih časova za svoju djecu, što je dodatno opterećivalo kućni budžet”, pojasnila je Leković.

Kako je rekla, ne trebamo zanemariti ni prijemne ispite za završne godine osnovne i srednje škole.

“Sa pripremama za polaganje polumaturskog i maturskog ispita treba početi što prije imajući u vidu da su učenici posljednje dvije godine učili u netipičnim i otežavajućim okolnostima, te da mnogo nastavnog gradiva trebaju dodatno savladati i utvrditi. Nastavi li se realizovanje i drugog polugodišta sa mjerom gdje je školski čas sveden na trajanje od 30 minuta, neminovno je da će se to loše odraziti i na nivo znanja učenika završnih razreda, a time i na rezultat završnih ili prijemnih ispita”, upozorava Leković.

Međutim, iz Udruženja srednjoškolaca, koje je i sprovelo anketu, navode kada se uzme u obzir trenutna epidemiološka situacija, koja će po riječima struke u narednom periodu biti i gora, da ne vide prostora za dodatno izlaganje djece riziku usljed boravka u školi.

“Pored toga, treba uzeti u ozbir da je preporuka IJZCG još od početka školske godine da djeca preko dva sata ne bi trebala da budu sa maskama, pa vraćanje u normalu u ovom periodu može biti preveliko opterećenje za učenike/ce”, navode iz Unije srednjoškolaca.

Obrazlažući svoje stavove, srednjoškolci navode i da će biti problem da se naviknu da toliko budu na nastavi, nakon dugog vremena „vanrednog rada“, dok eventualno uvođenje časova od 45 minuta ne bi bilo loše, ali tek od naredne školske godine.

Govoreći o pripremama za maturske i stručne ispite, iz Udruženja srednjoškolaca kažu da nemaju informacije na koji način će biti organizovani, ali imaju obećanja resornog ministarstva da će se uskoro biti informacija.

“UNSCG je slušajući stavove srednjoškolaca uputila preporuke Ministarstvu da se gradivo koje je obrađivano onlajn redukuje, ali i da priprema za ispite u što kraćem roku bude dostupna učenicima”, ističu iz Unije srednjoškolaca.

Nadaju se da će radne grupe za organizaciju i praćenje vaspitno-obrazovnog procesa u periodu trajanja pandemije Kovid-19 imati uskoro sastanak na kojem će biti razmotreni svi zahtjevi, da bi na vrijeme imali model nastave koji će zadovoljiti sve aktere, kako učenike, tako i nastavnike i roditelje.

 

Izvor: Pobjeda

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija obezbijedilo je sredstva za isplatu stipendija i studentskih kredita za septembar školske 2023/2024. godine od 625.005 eura, saopštili su iz tog resora.
Za upis na doktorske studije u studijskoj 2024/2025. godini predviđeno je ukupno 126 mjesta na 16 organizacionih jedinica Univerziteta Crne Gore, odlučeno je na današnjoj sjednici Upravnog odbora UCG, kojom je predsjedavao Milivoje Radović.