Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Istraživanje CPE: 37,5 odsto građana zadovoljno uslugom opštinskih službenika, najveći problem predugo čekanje

128445478_1725937767566760_4013627317802683714_n_1
onogost.me/ Centar za političku edukaciju
  • Autor onogost.me
  • 06.01.2022. u 07:24

Komunikacija opštinskih službenika i samih građana nije na zavidnom nivou. Građanima predstavlja veliki problem to što čekaju dosta vremena za određene usluge, kao i to što sve potrebno da obave na jednom mjestu, u jednoj kancelariji, navodi se u zaključku istraživanja Centra za političku edukaciju koje je sprovedeno u okviru projekta 3D Digitalizacija + Demokratizacija = Digitalna transformacija.

Većina ispitanika Centra za političku edukaciju, i to 64,30% je posjetilo Opštinu Nikšić u poslednjih šest mjeseci. 

“Pitali smo ih koliko su zadovoljni uslugom koju su tamo dobili. Najveći broj ispitanika je djelimično zadovoljan uslugom i to 37.5%, zadovoljnih je 19% ispitanika. Da je veoma zadovoljno uslugom i tretmanom koji su dobili u našoj Opštini, izjasnilo se 9,8%. Na žalost, uopšte nije zadovoljno 15,9% ispitanih sugrađana”, rezultati su pitanja o zadovoljstvu uslugom koju su građani dobili od opštinskih službenika.

Najveći problem, kada je u pitanju kontakt i saradnja građana i opštinskih službenika jeste, kako građani navode, predugo čekanje (31,20%). 

“Problem broj dva detektovan od strane građana jeste to što se ne može sve završiti na jednom mjestu. Problem je što je potrebno idu od kancelarije do kancelarije kako bi završili svoje obaveze ili samo dobli pečat (25,30%). Na mjestu broj tri i četiri, sa gotovo jednakim brojem odgovora jesu problemi što zaposleni veoma često nisu na svojim radnim mjestima i to mimo vremena predviđenog za njihovu pauzi, kao i nejasna upustva koja građani dobijaju od strane zaposlenih u Opštini (14% i 13,6%). Na poslednjim mjestima nalazi se nezaiteresovanost službenika da se problem riješi i njihova preopterećenost poslom koja može uticati na produktivnost rada”, dodaje se.


Ispitanici Centra za političku edukaciju su sami detektovali probleme i na neki način predložili najbolje opcije za njihovo rješavanje.

“Kao najbolje rješenje oni vide digitalnu transformaciju Opštine, a za ovo rješenje se odlučilo 42,8% ispitanika. Nešto manji procenat ispitanika, 38,3%, smatra da bi se problemi riješili boljom organizacijom i umrežavanjem zaposlenih u Opštini. Da je potrebno jasnije označiti kancelarije i sektore unutar prostorija naše Opštine smatra 17,6% ispitanika. Neznatno mali broj njih smatra da je potrebno zaposliti veći broj radnika”, navodi se.

Građani smatraju da bi digitalizacija i umrežavanje zaposlenih u Opštini vjerovatno povećala kvalitet i brzinu svih navedenih usluga.

Najveći broj ispitanika bi digitalne usluge Opštine koristio ali bi im bio neophodan neki vid obuke. 

“Za ovaj odgovor se opredjelilo 30,7% ispitanika, 26,7% ispitanika je bilo zaista ushićeno i radovalo se što ne bi morali više da čekaju niti da posjećuju Ustanovu. Određeni broj ispitanika, njih 21.3% se izjasnio da bi ove usluge koristili samo dok je aktuelna COVID-19 pandemija, a da više vole lični kontakt. Ostali ispitanici ili bi ove usluge koristili samo kada moraju ili ne bi ni tada. Kada ukrstimo odgovore na ovo postavljeno pitanje sa školskom spremom naših ispitanika, možemo doći do zaključka da ispitanici sa manje obrazovnog iskustva se donekle plaše digitalizacije i nemaju povjerenja u istu. Takođe, upoređujući odgovore sa radnim statusom, zaključujemo da najveći broj predrasuda imaju penzioneri i NKV radnici”, objašnjava se u istraživanju. 

Ako bi se uvela digitalizacija naše Opštine, jasno je, navode iz Centra u istraživanju, da određeni broj građana mora proći određenu obuku ili makar dobiti instrukcije o daljoj saradnji. 

“Shodno tome pitali smo građane da li smatraju da su sugrađani spremni za edukaciju po ovom pitanju. Najveći broj ispitanika nije bio siguran u ovo, njih 46,2%. Ipak, raduje činjenica da je 37,5% ispitanika smatralo da je spremnost za učenjem evidentna. Ostali, njih 16,3% ipak je i dalje skeptično po ovom pitanju. Ponovo, oni koji su najčeśće davali odgovor da građani nisu spremni da se edukuju bili su mahom naši penzioneri”, pojašnjavaju.

Više od polovine ispitanika, 52,3% smatra da je uzrok nepovjerenju procesa digitalizacije naše opštine definitivno informatička nepismenost građana. 

“Gdje ima neznanja ima i straha i skepticizma. Nakon ovog problema, građani smtaraju, njih 19.7%, da je edukacija potrebna građanima, već i zaposlenima u Opštini. Dakle da bi se ovaj proces digitlizacije ispoštovao do kraja, građani smatraju da je edukacija neophodna i za njih i za službenike. Samo 12,2% građana ipak smatra da se digitalizacija, sve i da se sprovede, ne bi kvalitetno primjenjivala, te su i dalje skeptični. 13,6% njih smatra da na ovaj način ne bi mogli da zaštite svoje lične podatke.

49,9 odsto ispitanika smatra da je digitalizacija naše Opštine zaista potrebna, dok 37,8 njih još uvijek ne može da se odluči da li je to prioritet. Da ovo nije potrebno našoj Opštini, prema istraživanju, smatra 12,3% ispitanika. 

Građane su pitali i “Da li znate da se u Skupštini Opštine odvijaju javne rasprave koje su potpuno otvorene za građane?”, a najveći broj ispitanika, 82,5% je upoznat sa javnim raspravama. Ipak, iako su upoznati, svega 0,7% njih je iskoristilo to pravo i u zadnje dvije godine prisustvovalo javnim za raspravama.

Što se tiče instituta prazne stolice, samo 16,9% ispitanika je upoznato sa ovim pojmom. “Ostavili smo prazno polje za definiciju ovog instituta, ali su odgovori bili veoma škrti. 35,8% je čulo, ali ne umije jasno da pojasne šta ovaj institut zaista predstavlja. Najveći broj, 47,3% ispitanika nikada nije čuo za ovako nešto”, dodaje se u istraživanju.

Istraživanje je imalo 12 pitanja, a nasumično je ispitivano 245 punoljetnih građana Nikšića.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija obezbijedilo je sredstva za isplatu stipendija i studentskih kredita za septembar školske 2023/2024. godine od 625.005 eura, saopštili su iz tog resora.
Za upis na doktorske studije u studijskoj 2024/2025. godini predviđeno je ukupno 126 mjesta na 16 organizacionih jedinica Univerziteta Crne Gore, odlučeno je na današnjoj sjednici Upravnog odbora UCG, kojom je predsjedavao Milivoje Radović.